Новата международна космическа станция ще бъде в орбита около Луната?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/GSFC/Arizona State University
Ивайло Красимиров

Наближава краят на активният живот на Международната космическа станция и скоро тя ще бъде заменена с друга. Все повече учени се обявяват новата станция да бъде на лунна орбита. Това ще й даде редица предимства, като освен продължаване на досегашните научни изследвания, новата станция може да се превърне и в междинна станция за полет до Марс.

На среща състояла се наскоро, работната група от учени стояща зад Международната космическа станция, обсъди начините за нейното заместване. Това трябва да се случи през 2024 г.

Международната космическа станция беше създадена като научна лаборатория в космоса. На нея астронавти и космонавти от различни народности осъществиха и осъществяват стотици експерименти.

На споменатата работна среща, все повече експерти са се обявили за космическа станция, която да е изведена в лунна орбита. Това е сериозно предизвикателство пред учените, но в сравнение с досегашната Международна космическа станция би имала редица предимства. На първо място новата станция ще помогне за още по-добро проучване на Луната, а също така ще бъде междинна станция при полет до Марс.

Учените от САЩ настояват за станция, която обикаля Луната именно заради улесненията за бъдещ полет до Марс, докато руските учени предпочитат обитаема станция на повърхността на Луната. Американците обсъждат елипсовидна орбита по която станцията да обикаля Луната, като най-близката точка до лунната повърхност да бъде на 1450 км, а най-далечната на 69 000 км. Новата космическа станция ще се нуждае от една седмица, за да прави една обиколка по тази орбита. Разбира се при нужда орбитата на станцията около Луната може да се променя.

На руското настояване за Лунна станция може да се отговори като се изгради модул и на лунната повърхност.

Идеята е изграждането на новата станция да започне през 2020 г., така че тя да бъде готова да подпомага полети до Марс през 30-те години на нашия век.

Категории на статиите:
Орбита

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори