Нови артефакти от мястото на Антикитерския механизъм

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Brett Seymour, EUA/ARGO
Антония Михайлова

Археолози са провели ново изследване на мястото на корабокрушението недалече от гръцкия остров Антикитера, където през 1900 година е открит прочутият Антикитерски механизъм.

За времето на експедицията изследователите са извадили от дъното повече от 50 предмета, включително бронзов подлакътник, който вероятно е бил част от трон, останки от флейта, керамични съдове, фигура от древна настолна игра и няколко фрагмента от самия кораб.

© Brett Seymour, EUA/ARGO

© Brett Seymour, EUA/ARGO

За находката се съобщава на сайта на Woods Hole Oceanographic Institution.

Учените смятат, че корабът е потънал приблизително през 65 г. пр.н.е. Той е бил отрит от гръцки водолази, които търсели гъби през 1900 година югозападно от остров Антикитера. Тогава от кораба били извадени 36 мраморни статуи, изобразяващи герои и богове, бронзова фигура на атлет в естествена големина, фрагменти от бронзови скулптури, предмети за украса, а също останки от екипажа и пътниците на кораба.

Най-интересна се оказала находката на механизъм с предавки, получил названието механизмът от Антикитера. Учените го наричат първия компютър в света.

С помощта на подводен апарат през 2014 и 2015 година специалистите първоначално съставили триизмерна карта на морското дъно, обхващаща площ от 10 500 кв. м.

© Brett Seymour, EUA/ARGO

© Brett Seymour, EUA/ARGO

След това мястото на корабокрушението било изследвано от подводни археолози. Работата е провеждана на дълбочина 55 метра от 26 август до 16 септември. С металотърсач било установено, че предметите са разхвърляни на площ 40 на 50 метра, което говори за големите размери на потъналия кораб.

По време на гмурканията археолозите извадили напълно съхранена амфора, оловен диск, две оловни котви, части от оловната обшивка на кораба, лагинос (древногръцки съд, който се поставя на масата), каменен обект с квадратна форма (вероятно основа на статия) с 12 отвора и пълен с все още неустановено вещество.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори