Откриха останките на Мона Лиза?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Италиански изследователи твърдят, че вероятно са успели да открият останките на жената, която е изобразена на прочутата картина на Леонардо да Винчи „Мона Лиза“, съобщава Reuters.

Съвременните технологии все още не позволяват с точност да се определи дали действително откритите останки принадлежат на Лиза Герардини, жената на флорентинския търговец Франческо дел Джокондо, която се смята, че е позирала за Леонардо на Винчи.

Независимо от факта, че личността на жената не е известна с точност, много историци са убедени, че това е била именно Герардини. Археолози започнали търсенето на нейните останки в манастира, където тя е прекарала последните дни от живота си.

В процеса на работата по търсене на останките археолозите отворили фамилната гробница на семейство Джокондо за провеждане на ДНК анализ. По време на разкопките са открити останки на много хора, но анализът показал, че останките само в един от гробовете се отнасят към периода, когато е живяла Лиза Герардини.

По думите на Силвано Винчети, който оглавява държавния комитет на Италия по развитие на историческото и културното наследство, документацията за мястото на гроба и резултатите от научните изследвания го убедили в това, че откритите останки принадлежат на Герардини.

„Ако ме питате лично какво мисля, бих казал, че съм убеден, че сме открили“, казва Винчети пред журналисти.

Както отбелязва Reuters, независимо от този позитивен тон, резултатите от находката са по-малко впечатляващи, отколкото планирали учените. Преди две години Винчети заявил пред журналисти, че се надява да открие черепа на Герардини и да реконструира нейното лице, за да го сравни с изображението на Леонардо да Винчи, но черепът не бил открит. По думите му обаче той е удовлетворен от резултатите.

Други експерти са по-предпазливи в своите оценки – те твърдят, че като се отчита състоянието на откритите фрагменти от тялото, е невъзможно докрай да бъдат сигурни. Според професора по антропология на Болонския университет Джорджо Групиони, резултатите от научните експертизи не позволяват да се твърди, че шансовете за откриване на останките на Мона Лиза са „много високи“.

„Надяваме с, че съвременните технологии в крайна сметка ще позволят да проведем ДНК анализ и да установим, че откритите останки принадлежат на Герардини“, казва Групиони.

Мона Лиза, също известна като Джокондата, се смята за едно от най-известните произведения на живописта в историята. Нарисуваната от Леонардо да Винчи през 1503–1505 година се съхранява в Лувъра в Париж.

РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори