Нови чудати формации на Марс пораждат въпроси

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Камера на НАСА на Марс откри нова странност в широкия 750 мили кратер Джезеро и някои хора се чудят дали зад това не стоят извънземни.

Скала с размерите на топка за боулинг беше снимана несигурно балансирана върху наклонен камък. Находката беше обявена само един ден, след като НАСА попита дали „вятърът“ е издухал парче изолация на ракетата на 1,2 мили от входната точка на Perseverance Rover на Марс.

Снимка на формацията беше споделена на 16 юни във Facebook и НАСА казва, че е в район, наречен „Hogwallow Flats“. Смята се, че скалите в района са „на възраст от 3,6 милиарда години“.

„Близките скали са интересна гледка“, съобщават от НАСА. „Погледнете някои от тези близки планове. Тонове потенциални цели за изследване.“

НАСА не се обръща специално към балансирания камък, вероятно знаейки, че социалните медии ще го посочат и ще повдигнат въпроси. Оттогава публикацията е получила 14 000 реакции и близо 300 коментара до 19 юни, включително някои остроумни, които нарекоха скалната композиция „марсиански баскетбол“.

„Кой балансира тази скала!?“ — пита Стивън Буковски. „Формата на тази скала не е естествена“, написа Ахмад Ахмад Алавай. „Видяхте ли извънземно да седи на скалата?“ — попита Равинду Нимсара.

Някои спекулират, че скалата е свързана с камъка под нея и е просто пример за по-слаб камък, който изветрява около него през вековете.

Новинарският сайт за космоса и астрономията Universe Today се учуди, че кръглият камък някак си е станал „перфектно балансиран“. „Познаването на историята на тази скала със сигурност би предоставило интересни изводи от геоложка гледна точка“, пише сайтът.

„Какъв процес или процеси биха могли да доведат скалата да бъде в толкова невероятно положение? … Много малко вероятно е скалата да е била „пусната“ на сегашното си местоположение. По-вероятно е тя да е част от първоначалната скална формация и в продължение на хилядолетия ветровата ерозия я е довела до сегашната й форма.

НАСА споменава атмосферните влияния като вероятна причина за няколко други странни образувания, наблюдавани на Марс, включително серия от „шипове“, заснети миналия месец в кратера Гейл.

Скали в близост до формацията „марсиански баскетбол“ изглеждат като медена пита с дупки, а Universe Magazine Space Tech отбеляза, че друга близка скала наподобява глава на змия, стърчаща от скална стена.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори