„Нови хоризонти“ засне „първобитния ужас и мрак“ край Плутон

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© S. Keyon, NASA
Антония Михайлова

Станцията „Нови хоризонти“ (New Horizons) е направила снимка на Стикс – малкия спътник на Плутон, кръстен в чест на древногръцката богиня на първобитния ужас и мрак (и реката в царството на Аид).

Благодарение на получените данни учените са успели да определят размерите и формата на небесното тяло, съобщава НАСА.

Спътникът на Плутон има продълговата форма. На дължина той достига седем километра, а на ширина – пет. Повърхността на Стикс, както и на другите спътници на Плутон (Никта и Хидра, изследвани по-рано от „Нови хоризонти“), е покрита с ледове и се отличава с висока отражателна способност.

Учените са приели новите данни на 5 октомври. Информацията за Стикс е получена от „Нови хоризонти“ на 13 юли, дванадесет и половина часа преди сближаването с Плутон, от инструмента а LORRI (Long Range Reconnaissance Imager). Тогава апаратът се е намирал на 631 000 километра от Стикс.

Стикс. © NASA/JHUAPL/SwRI

Стикс.                                                                                         © NASA/JHUAPL/SwRI

Учените се готвят да продължат изследванията на Стикс и на трите други малки спътници на планетата джудже. По-конкретно специалистите се интересуват от хаотичното въртене на тези небесни тела, от размерите, формата, химичните и физичните свойства, както и от техния произход и еволюция.

За първи път Стикс е открит през 2012 година от космическия телескоп „Хъбъл“. Освен Стикс край Плутон има още три малки спътника с неправилна форма – Никта (Никс), Хидра и Цербер, а също Харон – най-големия спътник с правилна сферична форма.

На 5 септември автоматичната междупланетна станция „Нови хоризонти“ започна пиковата фаза на предаването на данните, получени на основния етап от изследванията, състоял се на 14 юли тази година при близкото прелитане край Плутон и неговите спътници. Предаването на данните ще отнеме около година.

Системата на Плутон. © NASA/JHUAPL/SwRI

Системата на Плутон.                                                                                                    © NASA/JHUAPL/SwRI

В момента станцията се намира на повече от 5 милиарда километра от Земята. Очаква се през 2019 година тя да достигне планетоида 2014 MU69, който се намира на разстояние 1,6 милиарда километра от Плутон в пояса на Кайпер. Предвижда се мисията „Нови хоризонти“ да завърши в средата на 20-те години.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори