Синьо небе и воден лед на Плутон

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

NASA/JHUAPL/SwRI
Димитър Димитров

НАСА показа първите цветни снимки на мъглата, която обгръща Плутон, както и снимки на воден лед на повърхността на планетата джудже.

Цветните снимки показват за първи път, че всъщност мъглата е синя. „Кой можеше да предположи синьо небе в пояса на Кайпер? Великолепно е“, казва Алън Стърн, който е главен изследовател на мисията „Нови хоризонти“.

„Яркосиният отенък ни подсказва за размерите и състава на частиците в мъглата“, казва Карли Хаует (Carly Howett). „Синьо небе обикновено означава, че светлината се разсейва от много малки частици. На Земята това са много малки азотни молекули. На Плутон са по-големи, но все пак относително малки. Подобни са на сажди и ние ги наричаме толини.“

От НАСА също обявиха, че са видели малки открити зони с воден лед на повърхността. Тези парчета лед са свързани със забелязаните по-рано червени петна, но учените все още не знаят защо.

NASA/JHUAPL/SwRI

NASA/JHUAPL/SwRI

„Изненадана съм, че водният лед е толкова червен“, казва Силвия Протопапа от Мерилендския университет. „Все още не разбираме връзката между водния лед и червеникавите толинови оцветители на повърхността на Плутон.“

Изглежда, вода има само на отделни места. Учените планират да изследват защо се образуват тези водни региони и защо точно на тези места.

„В много обширни местности не се вижда воден лед“, казва Джейсън Кук (Jason Cook) от Югозападния изследователски институт (SwRI). „Това е, защото ледът е покрит от други, по-непостоянни ледове. Ще е голямо предизвикателство да разберем защо точно на тези места се формира воден лед.“

Independent

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори