Ново устройство поставя диагноза само с анализ на дъха на пациент

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Учени разработиха нов инструмент, наречен Na-Nose, който може да улови до 17 различни заболявания само с анализ на дъха на пациента. Изследването е публикувано в изданието за нанотехнологии ACS Nano.

Устройството може да диагностицира разпространени и опасни заболявания само с проба от дъха на пациента. Различни видове рак, болестта на Крон, язвен колит, синдром на раздразнените черва, два вида Паркинсон, мултиплена склероза, белодробна артериална хипертония, прееклампсия и хронична бъбречна недостатъчност могат да бъдат диагностицирани с Na-Nose.

Във видеото, в което се дискутира разработката, Хосам Хайк от Технологичния институт на Израел обяснява мотивацията, която стои зад изобретението. „Едно от най-големите предизвикателства в модерната ера на диагностициране е как да хванем заболяването, докато все още се чувстваме здрави.

Високотехнологичната джаджа е много леснопреносима и може да диагностицира изброените заболявания в ранната фаза. Хайк, който води екипа учени, твърди, че „дрегерът“ може да покаже кои пациенти са изложени на висок риск към определени състояния.

Тестовете на устройството са обхванали 1404 здрави и болни хора от пет различни държави. Въпреки че средната точност на диагнозата, поставяна от Na-Nose, е 86%, това все още не е достатъчно за широка употреба като инструмент в диагностичната медицина. Екипът подчертава, че е необходима още работа по детерминантите, както и по механиката за поставянето на едновременна диагноза по толкова заболявания.

При издухване на дъх в устройството то идентифицира повече от 100 химични компоненти. Някои от тях учените асоциират с определени заболявания. Те биват подлагани на задълбочен анализ от наноматрица с изкуствен интелект – серия сензори, които могат да уловят дори най-малката следа от определени химични съставки.

Програмирани в устройството се съдържат дефиниции на „здрави“ състояния, включващи химичните компоненти в дъха. Ако някоя от концентрациите и химичните нива в дъха е над или под определена норма, това е индикатор за тревога: нещо не е наред.

Изобретението дава сериозна надежда и невероятни перспективи. Например интеграцията му в смартфон може да позволи най-обикновен телефонен разговор да води до ранно диагностициране и предотвратяване на заболяване. Такова развитие би имало най-сериозно влияние върху случаите на рак, където ранното диагностициране драстично увеличава шансовете за оцеляване на пациентите (от 15% на 90% за рак на гърдата, от 5% на 90% за рак на яйчниците, от 14% на 70% за рак на белите дробове).

Диагностицирането на рака е изключително болезнен процес, ако можем да добавим стъпка в този процес, която не е болезнена и от която хората не се страхуват, се надявам, че повече хора ще бъдат тествани и по този начин ще поставяме диагнозата в много по-ранна фаза.

Категории на статиите:
Медицина

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори