Ново видео на полета край Плутон

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Композитна снимка на Плутон, съставена от четири изображения, направени от сондата „Нови хоризонти“. © NASA/APL/SwRI
Антония Михайлова

Повече от месец след като НАСА пусна детайлни снимки от повърхността на Плутон, астрономът любител Бьорн Йонсон е публикувал видео, създадено върху тяхна основа.

„Нови хоризонти“ продължава да изпраща снимки от планетата джудже, чието изучаване дълго време беше затруднено поради голямото разстояние от Земята.

„Нови хоризонти“ почти десет години е летял към Плутон, преодолявайки разстояние от 4,78 млрд. км. Станцията прелетя на 12 500 км от повърхността на Плутон на скорост 50 000 км/ч и успя да направи множество снимки с високо качество. Благодарение на работата на Йонсон тези снимки са събрани в 16-секундно видео.

„Атмосферата на Плутон трябва да изглежда достареалистична, като се започне от 10 секунди до края на анимацията. Има множество въпроси относно това,каква информация можем да получим, когато апаратът изпрати всички данни“, е написал авторът в коментарите към видеото.

Той уточнява, че светлината от спътника Харон осветява нощната страна на планетата джудже, но тя е изкуствено усилена. „Всъщност тъмната страна много трудно може да се разгледа, ако изобщо е възможно“, казва Бьорн Йонсон и добавя, че обзорът във видеото е 12,5 градуса.

Поради огромната отдалеченост от Земята голяма част от снимките все още се намират на сондата. Станцията ще продължи да изпраща данни за Плутон и Харон в следващите 16 месеца.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори