Някои мозъчни клетки остават живи и дори растат часове след смъртта

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Ново проучване, публикувано в Scientific Reports, оспорва широко разпространеното убеждение, че мозъчната дейност спира веднага след смъртта или малко след това.

Изследователи от Университета на Илинойс в Чикаго – UIC, установиха, че глиалните клетки не само остават живи, но и увеличават размера си и растат като придатъци часове след смъртта на човек.

Авторът на изследването Джефри Льоб, ръководител на неврологията и рехабилитацията в Медицинския колеж на UIC, заяви, че констатациите не са „твърде изненадващи“, тъй като глиалните клетки са възпалителни „и тяхната работа е да почистват нещата след мозъчни наранявания довели до лишаване от кислород или инсулт . „

„Повечето проучвания предполагат, че всичко в мозъка спира, когато сърцето спре да бие, но това не е така“, заяви Льоб в изявление. „Нашите открития ще са необходими за интерпретиране на изследванията върху човешки мозъчни тъкани. Просто досега не сме определили количествено тези промени. „

Изследователите анализират прясна мозъчна тъкан от хора с неврологични разстройства и такива без. Екипът на Университета в Илинойс откри, че около 80 процента от анализираните гени не се променят много по време на 24-часов интервал; но тъй като „невронните гени намаляват“, така наречените „зомби гени“ стават все по-активни през първите 12 часа след смъртта.

„Нашите открития не означават, че трябва да отречем досегашните програми за изследване на човешки тъкани, това просто означава, че изследователите трябва да вземат предвид тези генетични и клетъчни промени и да намалят след смъртта интервала колкото е възможно повече, за да намалят големината на тези промени “, каза Льоб.

„Добрата новина от нашите открития е, че вече знаем кои гени и клетъчни типове са стабилни, кои се разграждат и кои се увеличават с времето, така че резултатите от изследванията на мозъка след смъртта могат да бъдат по-добре разбрани.“


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори