Няма мляко, няма проблеми с климата

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Рixabay.com
Антония Михайлова

Целите на ЕС по съкращаване на натиска върху климата към 2050 година могат да се постигнат не само с усъвършенстване на селскостопанската техника, но и със съкращаване на употребата на говеждо месо, мляко и сирене, се казва в съобщение за пресата на Гьотеборгския висш технологичен институт „Чалмърс“ във връзка с публикация на резултатите на изследванията на учените от института в сп. Food Policy.

На конференцията на ООН по въпросите на климатичните изменения, състояла се миналата година в Париж, експертите отбелязали, че около 15% от световните емисии на въглероден диоксид се падат на животновъдството.

„Консумацията на сирене и други млечни продукти в Швеция е една от най-високите в света, което влияе върху климата повече от двойно в сравнение с употребата на свинско и пилешко месо“, казва Щефан Вирсениус, един от авторите на изследването.

Според изчисленията на изследователите производството на свинско и пилешко се съпътства със сравнително ниски емисии и е еквивалентно на 10–30 килограма въглероден диоксид на килограм белтъчини, докато това съотношение при производството на говеждо е 200 към 1.

„Затова можем да продължим да ядем пилешко и свинско в големи обеми, с условието, че едновременно съкратим употребата на говеждо“, пояснява ученият.

По думите му за облекчаване на натиска върху климата би било достатъчно да преминем например от млечни продукти на такива растителни алтернативи като овесена напитка.

Питаме се: Какво ще стане с кравичката Милка? Рixabay.com

Питаме се: Какво ще стане с кравичката Милка? Рixabay.com

Авторите на изследването смятат, че на селското стопанство и производството на хранителни продукти се падат около 25% от вредните за климата емисии. За постигане на целите на ЕС по съкращаване на натиска върху климата се изисква емисиите да бъдат снижени с три четвърти към 2050 година.

Това е напълно възможно да стане, смятат учените, и в комплект с повишената ефективност на селското стопанство, подобряването на техниката в производството на хранителни продукти, както и намаляването на употребата на млечни продукти и говеждо вредните емисии могат да се съкратят двойно.

Учените отбелязват, че независимо от постоянното развитие, техническите възможности в производството на говеждо все пак остават не толкова ефективни, както в други случаи.

Категории на статиите:
Зелен свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори