Облекло за вегани: чантички от кактус

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Чантите от крокодилска кожа са в миналото: предприемачи от Мексико искат да завладеят пазара с текстил за вегани – кожа от кактус.

Неразрушима, активно дишаща и благородна – кожата е сред любимите (след памука) естествени тъкани на модната индустрия. Но заради производителите на чанти, панталони, якета и обувки, животните трябва да прекарват живота си в агония. Природозащитниците алармират, че при обработката на кожите се използват опасни химикали като например хром.

Двама мексиканци твърдят, че са разработили напълно растителна алтернатива – биокожа от кактус. Тя е активно дишаща и издръжлива като истинската кожа и може да се използва за производството на портмонета, колани и всякакви облекла. Все пак устойчивостта на веганската алтернатива е ограничена на десет години.

Различните имитации на кожа, използвани в текстилната индустрия имат много недостатъци. Сред най-големите такива е фактът, че в околната среда попадат опасни вещества.

По данни на въпросния мексикански стартъп от Гуадалахара, новият кактусов продукт е не само безопасен за околната среда, защото се прави без изкуствени вещества, но и извънредно устойчив. Това е така, защото кактусът нопал, от който се произвежда материалът, се нуждае от съвсем малко вода и може да расте на много места в Мексико.

Растението, чието име идва от езика на ацтеките, от столетия има различни сфери на приложение. Бодливите плодове и младите издънки на кактуса са любими добавки за салати или други ястия. Освен това кактусът е култивиран за фураж в селското стопанство. Годишно само в Мексико се произвеждат хиляди тонове нопал.

Става ясно, че от него може да се произвежда и здрава тъкан. Преди три години мексикански екип от Universidad Aeronáutica разработва фазърен материал от растителната целулоза на кактуса. Производственият процес е подобен на този при въглеродните влакна.

Върху кактусовота кожа работят двамата разработчици Адриан Лопез и Марте Казарес – те използват материал от памук, върху който нанасят влакната нопал. Двамата се забавляват, докато не получават материал, който напомня на кожа. „В началото много хора смятаха, че сме луди, дори собствените ни инженери,“ разказват двамата пред мексиканския вестник „El Heraldo de México„.

Съпоставими разработки като производството на подобни на кожа тъкани от ябълкови останки или влакна от ананас са инспирирали Лопез и Казарес. Германската модна къща Hugo Boss например от известно време предлага произведени от ананасови влакна спортни обувки за вегани.

Чантичките от кактус обаче няма да са много евтини. Цената на кактусовата кожа се калкулира на 25 щатски долара на метър. Изкуствената кожа е значително по-изгодна на цена по-малко от 1 евро за метър. Освен това светът на модата ще трябва да изчака за първите продукти от кактусова кожа, защото двамата предприемачи не искат да стартират подобно производство, а само да доставят материала.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори