Образуване на земната кора: всичко е започнало от планините …

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Всяко място на Земята някога е започнало като част от планина, предполагат учени от Университета Райс в САЩ.
Поради уникалното съотношение в земната кора на два редки елемента, ниобий и тантал, Минг Танг и колегите му теоретизират, че земната кора е формирана предимно в континентални дъги, тъй като планините са били изтласкани от континентални сблъсъци.

„Ако нашите заключения са верни, всяка част от Земята, на която се намираме сега, е започнала някъде от място като Андите или Тибет, с много планински повърхности“, казва Танг, водещ автор на проучване, публикувано в Nature Communications.

„Днес повечето места са плоски, равнинни, защото това е стабилният етап на континенталната кора. Но това, което открихме, беше, че когато кората се е образувала, това задължително е започвало с процеси на изграждане на планини“, казва Танг.

Ниобий и тантал са два редки метала, за които учените мислят, че са близнаци, защото се срещат заедно, обикновено в съотношение едно към едно. Това обаче не е вярно за скалите в континенталната кора, които имат по-малко ниобий от очакваното. Този дисбаланс подсказва на Тан и колегите му, че скалите са формирани в уникален процес.

„Средно скалите в континенталната кора имат около 20% по-малко ниобий, отколкото имат скалите, които виждаме навсякъде другаде“, казва Танг. „Ние вярваме, че този липсващ ниобий е свързан с мистерията на континентите. Чрез решаването или намирането на липсващия ниобий можем да получим важна информация за формирането на континентите.“

Танг казва, че арклогитите (вулканични скали още наричани ксенолит, които са включвани в магмените скали по време на разпръскването и изригването на магмата, но не принадлежат към тях) – улавят този дисбаланс на ниобия. Под много високо налягане рутилът, минерал, съставен основно от титанов диоксид, но съдържащ често желязо и олово, улавя и ниобий и тантал. Двата редки минерала са уловени при равномерно съотношение при температури над 1000 градуса по Целзий, но при по-ниска температура рутилът започва да „предпочита“ ниобия.

Тези специфични и редки състояния се намират под континентални дъги, като Андите например, казва Танг. Това означава, че арклогитите биха могли да бъдат отговорни за поемането на „липсващия“ ниобий в земната кора – но това означава, че земната кора се е образувала в същия вулканичен процес.

„Континенталните дъги са като магическа система, която свързва всичко заедно, от климата и кислородните концентрации в атмосферата до рудни находища“, казва съавторът Син Ти Лий. – Те са източник на въглероден диоксид и в същото време са градивни елементи на континентите.

Заключението на Минг Танг и Син Ти Лий е, че когато се образува земната кора, всичко е започнало с изграждането на планини.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори