Обясниха способността на мозъка да предвижда

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Антония Михайлова


Невробиолози от Френския институт за здраве и медицински изследвания (INSERM) са изяснили, че мозъкът предвижда сблъсък с нови за себе си ситуации, създавайки специална невронна мрежа, която се явява „готова“ за всеки обрат на събитията. Статията на учените е публикувана в изданието PLOS Computational Biology.

Изследователите са изучили природата на една от най-забележителните особености от поведението на приматите, включително човека.

Става дума за способността да се адаптира поведението към нови условия по такъв начин, който не е предвиден от еволюцията.

Оказва се, че такова свойство на мозъка се осигурява от невронни връзки, формиращи „резервоарна“ мрежа, в която множество импулси отскачат един от друг или се смесват. Всичко това формира уникални комбинации на импулсите, които могат да бъдат използвани за изработката на правилно поведение в новата ситуация.

Учените са демонстрирали това с помощта на модели на резервоарна мрежа, която обучили на изпълнение на нови задачи. След това невробиолозите сравнили активността на невроните в модела с работата на префронталната кора на опитни маймуни и открили сходство в дейността на нервните клетки.

Префронталната кора на главния мозък управлява мислителната и моторната активност, участва в създаването на планове за действия, вземане на решения, социално поведение и взаимодействие.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Невро(био)логия

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори