Очаква се тази година да бъде знаменателна за НЛО

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Миналата година беше време за пробив по отношение на НЛО. На няколко пъти официални органи на САЩ съобщаваха и потвърждаваха за наблюдавани необясними явления. Важен правителствен доклад подтикна възможността извънземните посетители най-накрая да бъдат взети сериозно от всички – от правителствата и институциите, до учените и обикновените хора.

Сега, 2022 г. може да бъде още по-интересна, казват експертите, тъй като шумът за разкриване и откриване на НЛО продължава да нараства и когато новите научни проекти ни доближават повече от всякога до – потенциално – откриването на живот извън Земята.

През юни Пентагонът пусна дългоочакван доклад за необясними въздушни явления (UAP), сега предпочитаната номенклатура от някои в извънземната общност, която откри повече от 140 случая на UAP, които не могат да бъдат обяснени.

Докладът дойде след изтичане на военни кадри, документирали привидно извънземни събития в небето, и след като свидетелски показания на военноморски пилоти помогнаха за донякъде дестигматизиране на тема, която отдавна е дефинирана от теории на конспирацията и съмнителни наблюдения. Като цяло, новият подход към НЛО вълнува дългогодишните наблюдатели на небето.

„Уверен съм, че 2022 г. ще бъде сеизмична година за НЛО“, каза Ник Поуп, който прекара началото на 90-те години в разследване на НЛО за британското министерство на отбраната.

В Конгреса, където двупартийна група от сенатори настоява от години правителството да пусне повече информация за НЛО, както и от американското министерство на отбраната и разузнавателната общност, Поуп каза, че усеща „истинско желание да се справи с проблема“.

„Мисля, че ще видим изслушвания в Конгреса за НЛО“, каза Поуп. „Също така мисля, че ще видим пускането на още американски военни снимки и видеоклипове на НЛО и свързани документи. Част от това може да дойде чрез податели на сигнали, но голяма част от тях може да бъде пусната от самото правителство, или проактивно, или в отговор на искания съгласно Закона за свобода на информацията.

„Накрая мисля, че ще видим повече свидетели от висок калибър, включително пилоти на търговски авиокомпании, военни екипажи, оператори на радари и офицери от разузнаването с преки познания по тази тема.

Именно група пилоти бяха тези, които изведоха проблема на преден план през 2021 г. В пробивно интервю за 60 Minutes членовете на ВМС на САЩ се подредиха, за да си припомнят опита си от среща с НЛО по бреговете на Америка. Случвало се е толкова често, че срещите са станали обичайни, каза Райън Грейвс, пенсиониран военноморски пилот, пред предаването на CBS.

— „Срещахме се всеки ден“ — казва Грейвс. „Всеки ден в продължение на поне няколко години.“

Години наред пилотите отказваха да споделят истории за преживяванията си с НЛО, притеснени да не бъдат етикетирани като измамници или да бъдат отхвърлени за повишение. Разказът на военноморските пилоти обаче получи достоверност от изтекли военни кадри, които показват овален летящ обект близо до кораб на американския флот край Сан Диего, и отделни видеоклипове, които показват обекти с триъгълна форма, бръмчащи наоколо в небето.

Докладът за НЛО на правителството на САЩ, публикуван през юни 2021 г., предизвика по-голям интерес. При изготвянето на доклада Пентагонът проучи 144 инцидента, съобщени от военни пилоти между 2004 и 2021 г. Длъжностните лица успяха да обяснят един от инцидентите, това е било балон – но останалите остават загадка.

Оттогава Пентагонът, подтикван от американските сенатори Кирстен Гилибранд и Марко Рубио, отвори нов офис за докладване и анализиране на доклади за НЛО, въпреки че някои в общността на НЛО подозират, че правителството все още е много далеч от категорични изводи и от предстоящи констатации.

И все пак, тъй като шумът за информация нараства, нараства и интересът от научната общност и през 2022 г. ще стартират куп нови проекти, специално насочени към откриване на извънземен живот.

Ави Льоб, професор в Харвардския университет, стои зад един от тях. Той е ръководител на проекта Галилео, който има за цел да създаде мрежа от сложни телескопи, които да сканират небето за извънземни обекти.

Частно финансираният проект, който включва повече от 100 учени, изгражда първата си телескопна система на покрива на обсерваторията на Харвардския колеж и ще започне да работи това лято. Льоб планира да направи резултатите от проектите публично достъпни.

Телескопът ще използва инфрачервени камери, за да снима 24/7 видео на небето, и е оборудван с радио сензор, аудио сензор и магнитометър за откриване на невизуални обекти. Компютърът ще използва изкуствен интелект, за да анализира данните, игнорирайки обекти като птици, дронове, самолети и метеори и обръщайки допълнително внимание на всякакви обекти, „които не са създадени от човека“, каза Льоб.

„Поемаме по не изминат път, така че може да има ниско висящи плодове, които никой друг не е брал, защото не е забелязал“, казва Льоб. Льоб казва, че тази област все още се подценява от някои астрофизици и други учени, което може да отблъсне младите учени.

„Наистина искам следващото поколение да бъде свободно да го обсъжда и то да стане част от мейнстрийма“, казва Льоб. „Надявам се, че като получим изображение с висока разделителна способност на нещо необичайно или намерим доказателства за това, което е напълно възможно през следващите година или две, ще го променим.“

Проектът Galileo също се надява да използва данни, събрани от Planet Labs, която използва флота от миниатюрни спътници, за да изобрази цялата Земя веднъж на ден. Поглеждайки нагоре и надолу, вероятността за откриване на необясними обекти и явления се увеличава.

Сътрудничеството е важно, каза Льоб, тъй като търсенето на НЛО досега е било в най-добрия случай аматьорско. Но тези, които твърдят, че липсата на доказателства за извънземни означава, че извънземен живот не съществува, са заблудени, казва Льоб.

„Това е точно като рибар на плажа, който гледа океана и казва: „Къде са всички риби? Нищо не виждам?“, каза той. „И очевидно, ако не използвате риболовна мрежа, няма да намерите нищо.“

Дългогодишните космически ентусиасти също се надяват за въздействието на космическия телескоп James Webb, най-големият и най-мощният по рода си, който НАСА стартира през декември 2021 г. Когато започне да работи това лято, телескопът Webb ще даде възможност на астрономите да сканират небето, надничащи назад към времето, когато Вселената за първи път е започнала да се формира, както и да помогне за изучаването на екзопланети: светове, които обикалят други слънца.

Тези съгласувани усилия биха могли да превърнат 2022 г. в „знаменателна година“, каза Леонард Дейвид, автор на Moon Rush: Новата космическа надпревара и журналист, който е писал за космическата индустрия повече от пет десетилетия.

„Живеем в чудесно време. Изводът е, че нещо идва. Не можете да накарате толкова много хора да правят толкова много изследвания и да излязат сухи“, каза Дейвид.

„В един момент ще имаме съвкупност от научни данни, които подкрепят вероятността да сме доста светско място тук на Земята и да има много извънземни цивилизации, които са там. „Трябва да започнем да мислим, че не сме сами. Това е: колко е претъпкано там горе?“


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Искам да знам

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори