Очакваше се този тихоокеански остров да изчезне, а той расте

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

(Tomoaki INABA/Flickr/CC BY-SA 2.0)
Ивайло Красимиров

Полинезийската островна държава Тувалу отдавна се сочи като основен кандидат да бъде погълната от водата с покачване нивото на световния океан. Ново изследване показва обаче, че земната маса на острова всъщност се увеличава.

Заключенията се базират на въздушни фотографии и сателитни образи на деветте атола и 101 рифови острови на Тувалу, заснети в периода от 1971 до 2014 година. Учените са установили, че 8 от атолите и почти три четвърти от островите са пораснали на размер в този период.

Общо увеличението на земната маса на Тувалу се оценява на 2,9%, въпреки че нивото на океана също се е увеличило при бреговете на страната. Екипът изследователи от Университета Оукланд, Нова Зеландия, казва, че вероятно трябва да преосмислим предишните заключения за това колко островни нации като Тувалу е вероятно да изчезнат.

„Ние мислим за тихоокеанските атоли като за статични земни форми, които просто ще бъдат погълнати от водата с покачването на океанското равнище, но има все повече доказателства, че тези острови са геологически динамични и се променят непрекъснато,“ казва Пол Кенч, част от екипа.

„Резултатите на нашето изследване може да изглеждат обратно интуитивни, с оглед на това, че нивото на океана в този регион се покачва през последния половин век, но доминиращата промяна в случая на Тувалу през това време е експанзия, а не ерозия.“

Нивото на океана около Тувалу расте двойно по-бързо от средното за света в проучвания период – с около 4 милиметра на година – как тогава земната маса на островната държава нараства?

Учените казват, че моделът на вълните заливащи бреговете премества седимент, пясък и чакъл. Този процес заедно с материалите, които се натрупват от бурите, може да компенсира ерозията на бреговете.

Екипът казва също, че климатичните промени продължават да бъдат заплаха за съществуването на островните държави, но населението все още разполага с възможността да планира в дългосрочно бъдеще, фокусирайки развитието на общността върху по-големите острови, за които опасността е по-малка.

lovely-tuvalu-2

Не всички са доволни от резултата на изследването. Например премиерът на Тувалу Енеле Сопоага коментира пред репортери, че проучването не взима предвид фактори като проникването на солена вода в обитаемите зони.

„Като лидер на Тувалу ми се струва жалко, че този доклад, за по-голямата част от който сме платили, попада в новините без да е бил проверен от властите“, казва министър председателят пред The Fiji Times.

Сега правителството на Тувалу подготвя отговор на проучването, което вече е верифицирано и прието за публикация.

Екипът твърди, че резултатът от изследването в никакъв случай не е извинение за бездействие по отношение на климатичните промени. Много от тихоокеанските острови вече са превзети от водата и други са под заплха.

Учените пишат също, че народът на Тувалу все още трябва да мисили за адаптация, за да може да оцелее, че не е достатъчно да се чака земната маса на островите да се увеличава от само себе си и т.н.

Но проучването доказва, че Тувалу и други островни държави всъщност разполагат с доста повече време, отколкото се смяташе досега.

Изследването е публикувано в Nature Communications.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат · Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори