Огромна пукнатина зейна в Мексико

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Огромна пукнатина в Северозападно Мексико зейна в резултат на внезапно пропадане на земята.

Пукнатината с дължина 1 км, ширина до 5 метра и дълбочина до 8 метра и се намира недалече от Ермосильо – административен център на щата Сонора, като прекъснала главния път Highway 26 между този град и тихоокеанското крайбрежие, както и няколко местни второстепенни шосета.

За мащабите на пукнатината може да се съди по видео, заснето от безпилотен апарат.

Сега властите на Мексико съвместно с учените се опитват да установят причината за разцепването на земята. Изказват се няколко теории.

Службата за гражданска отбрана съобщила, че пукнатината може да е провокирана от земетресението, регистрирано в този район на 10 август. Според друга версия земята се разцепила от подземни води, които са образували дере в меката земя и отишли по-дълбоко.

В същото време, според геолози от Сонорския университет, пукнатината можело да се е появила от импровизиран язовир, направен от местни фермери в пясъчно-каменистата пустиня с цел събиране на дъждовна вода.

Разтварянето на земята усложнило живота на местните жители, принудени да търсят начин за нейното заобикаляне. Пропадането на земята все още продължава.

Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори