Океани под повърхността на Плутон може да крият живот

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Благодарение на полета на сондата „Нови хоризонти“ (New Horizons) покрай Плутон вече знаем, че повърхността на планетата джудже е покрита с ледени равнини и планини и едва ли е годна за живот. Но това не означава, че нейните недра не може да са дом за живи същества.

Прочутият британски астрофизик и популяризатор на науката Браян Кокс (Brian Cox) смята, че в нашето търсене на извънземен живот не бива да изключваме Плутон от сметките – животът е способен да намери приют в океаните, които може да се крият под недружелюбната му повърхност.

Пред изданието The Times Кокс пояснява: космическият апарат „ни показа, че под повърхността на Плутон вероятно има океан, а това значи, че ако нашите представи за живота на Земята са поне малко справедливи, то нищо не пречи да живота да се появи и там“.

Сред детайлите от ландшафта, които сондата е забелязала на Плутон, особено интересни са ледените полета и ледените планини, възвисяващи се на 3,5 километра. „Подножията на тези планини би трябвало да са образувани от воден лед – казва ръководителят на мисията „Нови хоризонти“ Алън Стърн (Alan Stern) в коментар на находката. – За първи път видяхме лед на Плутон и можем да сме сигурни, че вода има там предостатъчно.“

Вода и топлина, малко органични и минерални вещества – изглежда, на Плутон наистина съществуват всички ключови условия за възникването на живот. И макар че той едва ли е еволюирал до развити форми –, да не говорим вече да митични цивилизации на плутонианци, – то е напълно възможно да съществува във вид на прости организми.

„Науката ни говори, че високоразвитият живот по-скоро е голяма рядкост – добавя Браян Кокс. – Физически ние сме нищожни, но имаме голяма ценност.“

Междувременно учените на Земята очакват нови данни, които поради сложността на връзката заради голямото разстояние „Нови хоризонти“ предава на малки порции. Засега са получени едва 5% от събраната от апарата информация за Плутон.

Възможно е останалите 95% да ни убедят, че и водата, и топлината в недрата на планетата джудже са достатъчни за поддържането на живот.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори