Океанското дъно потъва, нивото на океаните расте с повече, отколкото се смяташе

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Топящите се ледници са добавили толкова много нова вода към световните океани, че океанското дъно е започнало да потъва под нейната тежест. Деформацията на океанското дъно означава, че първоначалните изчисления за това, с колко се е повишило равнището на океаните не са верни, като ситуацията е значително по-лоша от смятаната досега.

През последните 20 години, океанското дъно е потъвало средно с 0.01 см на година. Това означава, че океанът е станал с 0.2 см по-дълбок в сравнение с равнището си преди 20 години. Това може и да не ви се струва много значима промяна, но океаните и моретата заемат около 70% от земната повърхност, а това означава че проблемът е доста значим.

В проучване публикувано в списание Geophysical Research Letters се обяснява, как е използвано математическо уравнение, наречено „еластично уравнение за равнището на морето“, за да се измери прецизно нивото на океана. Този подход е позволил на учените да направят и интересното сравнение на нивата през 1993 и през 2014 година.

Това не е първата изследователска група занимаваща се с равнището на океаните, но сега за първи път се взима предвид влиянието на допълнителната вода, разтопена от ледниците за формирането на океанското дъно.

Изследването показва, че океанското дъно се променя по начин, по който досега не сме разбирали, като потъва по-дълбоко в земната кора. Това е променило оценката за повишаване равнището на океаните с около 8%. Учените правят извода, че при бъдещите оценки на това, с колко се е повишило равнището на океаните, трябва да се има предвид и деформацията на океанското дъно.

Хората живеещи по крайбрежните райони вече забелязват и без специални измервания промените в равнището на океана. Това води до намаляване на разполагаемата земя за живеене и обработване. Повечето вода в океаните прави бурите и ураганите много по-силни и опасни за хората.

Според списание Newsweek, ако сегашните изчисления се окажат верни, през 2100 г. океанското равнище в различни региони на света, ще се е повишило с 28 до 96 см., което означава заливането на огромни площи в крайбрежните райони на света.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори