Около черните дупки има течни пръстени

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова


Физиците от Пекинския университет (Китай) са доказали съществуването на течни пръстени около черните дупки. Изследването на учените е публикувано на сайта arXiv.org.

Черната дупка е заобиколена от акреционен диск, от който материята пада върху гравитационния обект. Вътрешната граница на акреционния диск се определя от радиуса на минимално устойчивата стабилна кръгова орбита около черната дупка.

Изражението за радиуса се получава от общата теория на относителността при разглеждане на движението на масивна частица в полето на дупката.

В най-простия случай минималният радиус на устойчивата кръгова орбита е три пъти по-голям от радиуса на Шварцшилд. Последният определя хоризонта на събитията на сферично-симетрична черна дупка – област, която (в класическия случай) не може да бъде напусната от попадналата в нея частица.

В своето изследване учените са опитали да разгледат реален акреционен диск около черна дупка, който се описва от хидродинамични уравнения.

Учените са установили, че в случай че температурата на течността (и съответната топлинна енергия) в пръстена е малка, хидродинамичното описание води до същия резултат, както подходът с използването на частицата. В случай че налягането на течността е голямо, устойчивостта на орбитата може да е нарушена.

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори