Елън Мъск с още детайли за колонизацията на Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

SpaceX
Ивайло Красимиров


Основателят на SpaceX и Tesla Елън Мъск сравни планираното начало на колонизацията на Марс с тази на Северна Америка от англичаните. Той коментира, че първите хора в тази мисия вероятно ще загинат.

В интервю за The Washington Post той коментира, че за завладяването на Марс със сигурност ще има желаещи. Така както с английските колонии, винаги ще има хора, които се стремят да бъдат пионери. Според него, колонизацията на Марс ще бъде „трудна, рискована и опасна“.

Опасно е и хора вероятно ще загинат – те ще бъдат предупредени за това. Но те ще прокарат пътя и в крайна сметка той ще бъде безопасен, а също пребиваването на тази планета. Но това ще стане в далечно бъдеще“, заявява Мъск.

Бизнесменът назова целта на пътуването на хора до Марс: „Това е нужно за архитектурата, която ще позволи създаването на самодостатъчен град на Марс и ще може да обслужва няколко планетарни типа. Ще основем нова космическа цивилизация, един ден просто ще я има там.“, казва той.

Елън Мъск потвърди намерението си за безпилотна мисия до Марс през 2018 година, която ще бъде осъществена с апарата Dragon V2. След това той планира да изпраща на Червената планета кораби на всеки 26 месеца: 2 мисии през 2020 г., поне една през 2022 г. и вероятно пилотирана мисия през 2024 г., която трябва да достигне Марс през 2025 г.

Мисиите са планирани за осъществяване с разработваната ракета-носител Falcon Heavy, а старта през 2022 г. се очаква да стане с помощта на Mars Colonial Transporter. Първият полет на Falcon Heavy е насрочен за есента на настоящата 2016 година.

Елън Мъск е основател на компанията SpaceX (производител на ракети и космически кораби) и на Tesla Motors (електромобили). Той е и инициатор на проекта Hyperloop (хибридна транспортна система на вакуумни влакове). Той също е един от основателите на PayPal (платформа за дигитални разплащания) и SolarCity (слънчева енергетика).

Компанията SpaceX е основана преди 14 години и към днешна дата има договор с НАСА за транспорт на астронавти до Международната космическа станция. Целта на компанията още от основаването е една и съща: създаване на колония на Марс. Елън Мъск възнамерява да изпрати първия човек на Марс още през 2025 г.

НАСА също планира пилотирана мисия до Марс през 2030 г., но е подложена на натиск първо да поднови мисиите до Луната.

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори