Окото на Сахара

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

Структурата Ришат, или Окото на Сахара (Eye of the Sahara), както още се нарича това място, е геоложко образувание в мавританската част на пустинята Сахара, близо до град Уадан.

Заобиколен от хиляди квадратни километри абсолютно безжизнена и безформена пустиня, този участък от релефа във вид на концентрични окръжности с диаметър 40-50 км се вижда дори от Космоса поради характерната си форма на гигантски амонит. Окото на СахараДълго време се смятало, че този невероятен природен обект дължи съществуването си на падането на метеорит, тъй като бил подобен на образувания на Луната и Меркурий. Но след редица изследвания тази теория била отхвърлена и я заменила друга – за изцяло геоложкия произход на Окото на Сахара. Окото на СахараКонцентричните кръгове всъщност са образувани от варовик и палеозойски кварцити, формирали се във вид на уникален конгломерат под въздействието на ерозията. Интересно е, че възрастта на утаечните породи в центъра на структурата Ришат е около 2,5 млрд. години, а възрастта на пясъчника, от който се състои последното от тези образувания, е приблизително 480 млн. години. Окото на СахараУчените са отхвърлили и хипотезата за вулканичен произход на пръстените, тъй като отсъства купол от вулканични скали. Сега част от геолозите са склонни да смятат, че Окото на Сахара се е образувало в резултат на естествен процес на ерозия (физическо и химическо обветряне) след издигане на голям участък от земната кора.

Това е бил продължителен процес, но кръглата форма на образуванието и до днес озадачава учените.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори