Октопод отказа да позира на учен и му задигна камерата

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Benjamin Savard/Middlebury College
Антония Михайлова

При подготовка на научен експеримент октопод в аквариум превзе камерата и направи серия снимки на оператора, съобщава Washington Post.

Неврофизиолозите от Мидълбъри колидж (щата Върмонт) поръчали на щатния режисьор на колежа Бенджамин Савард да заснеме с камера GoPro октопода, с който работели учените. Савард поставил камерата във водуостойчив корпус и я спуснал в аквариума.

Но вместо да позира, октоподът грабнал камерата и направил серия снимки на Савар, който вече сам започнал да му позира. Но животното така и не успяло да разбере с какво си има работа и скоро се опитало да изяде камерата.

Получените кадри Савард качил на Reddit, където за няколко дни те събрали хиляди гласове и коментари.

Камерата на учените послужила за провеждане на експерименти за способностите на два петнисти калифорнийски октопода (Octopus bimaculoides) към обучение. Изследователите се интересували могат ли животните да отварят кутии с храна по-бързо, след като видят как това действие се осъществява от други особи. Octopus bimaculoides се отличават с дружелюбен нрав и съобразителност.

Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори