Олимпиада на срама: Уникална мръсотия втрещи състезателите в Рио (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова


Спортистите, които се стичат в олимпийската столица 2016 за тренировки, се ужасиха от катастрофалното замърсяване на залива Гуанабара, където трябва да се състоят състезанията по уиндсърфинг и регата.

Според ветроходците от Германия при тренировки те се стараят да не падат във водата, а също така да държат устите си затворени.

Както разказва една от спортистките пред CNN, една от яхтите дори се врязала в плаващ офисен стол. Освен това при плаване, което участниците помежду си наричат „боклучената регата“, постоянно им попадат многобройни пликчета и пакети.

„Боклуците могат да повредят лодката или да забавят вашето движение“, обяснява тя.

Журналистите отбелязват, че „от залива се открива фантастична гледка към Рио де Жанейро, но олимпийските яхтсмени се стараят да стаят по-далече от водата“.

Един от немските състезатели, който миналата година при тренировка се порязал на остър предмет във водата, попаднал на хирургичната маса – направили му спешна операция, когато привидно леките драскотини на краката му започнали да гноясват.

Проблемът е в това, че заливът е пълен с боклуци – мястото, където скоро ще се състоят съревнованията между гребци, ветроходци и дори плувци, изобилства от отломки дървесина, гума, джапанки, маратонки и планини от полиетиленови торбички.

„Рибарят Фелипе Фернандес не успя да отплува от брега – на мотора на лодката му се намота найлоново пликче. Като се отдалечим малко по-далече от брега, сме принудени да си запушваме носовете – миризмата е доста по-изразена от тази на просто гниещи водорасли. Според местните жители в залива се изхвърлят канализационните води“, пише кореспондентът на CNN Айвън Уотсън.

Той отбелязва, че милиони жители на Рио де Жанейро нямат достъп до основни санитарни услуги и необработените води от тръбите се стичат директно в залива, където сноват лодките на местните рибари.

В същото време бразилските власти настояват, че водите на залива Гуанабара са безопасни за спортистите. Според кмета на Рио – Едуардо Паеса, Олимпиадата ще се състои в сухия сезон, така че в морето ще попадат по-малко отпадъчни води. Той съобщава, че дванадесет града, които се намират около залива, са пропуснали възможността да решат този проблем или просто не са поискали да сторят това.

Паеса допълва, че олимпийските съревнования ще се провеждат по-близо до океана, където състоянието на водите се оценява като удовлетворително.

При това битовите отпадъци на 10-милионния град продължават да се изхвърлят във водите на Гуанабара, а властите на града не предприемат никакви мерки по този повод.

Природозащитници и биолози твърдят, че водите на Гуанабара не са безопасни и за здравето. В тях е открит вирус на хепатит А и устойчива към антибиотици супербактерия. Те могат да предизвикат заболяване на стомашно-чревния тракт, белодробна инфекция и проблеми с отделителната система.

Защитниците на околната среда нееднократно са призовавали властите да изчистят Гуанабара, но администрацията на града та и не е изпълнила своите обещания да премахне 80% от плаващия във водата боклук.

В едно от местата, недалеч от което ще се състоят състезания, цари истинска смрад от отпадъчни води. Тъмни наноси плават по повърхността на водата.

Един от рибарите признава, че тук не просто е невъзможно да се плава, но дори и да се намираш наблизо. „Ще се сдобиете с всички видове болести. Кожни заболявания, хепатит, и разбира се, тук не можете да ловите риба.“

Чуждите спортисти старателно обработват дрехите си със специална антибактериална течност и изплакват устата си след всяка тренировка, а местните жители наричат бъдещата Олимпиада с името „Олимпиадата на срама“.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори