Оневиниха метеорит за масовото измиране на мамути и хора

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Don Davis
Антония Михайлова

Освен изчезването на динозаврите в историята на нашата планета е имало още няколко масови измирания, които са изтрили от лицето на Земята цели видове живи същества.

Едно от тези събития е било изчезването на мамутите и частичното оредяване на ранната популация от хора, което се е случило преди 12 800 години.

Археолозите смятаха, че това събитие, проявило се като 1300-годишен период на застудяване и заледяване (късен дриас), е било свързано с мощен космически сблъсък.

Сега независим екип учени е провел повторен анализ на геоложките отложения и датиране на планински породи, в резултат на което изследователите стигнали до извода, че измирането и падането на метеорита не съвпадат по време.

Привържениците на теорията за космически удар разглеждали 29 точки от Северна Америка до Европа, които съдържат тънък слой наноси, сочещи за падането на метеорит. Задачата на авторите от новото изследване била да проверят наистина ли възрастта на тези наноси е 12 800 години.

В статия, публикувана в сп. PNAS, учените съобщават, че роднини на масовото измиране се явяват само 3 от 29-те участъка. Всички останали геоложки зони не се поддавали на обичайния метод на радиометричен анализ, а това значи, че са много по-стари или по-млади от съдбоносното събитие със стотици, дори хиляди години.

Водещият автор на изследването Дейвид Мелцер, антрополог от Южния методистки университет в Далас, щата Тексас, твърди, че преди 12 800 години наистина се е случило нещо съществено. Температурата в Северното полукълбо е спаднала, а представители на цяла култура през епохата Кловис изведнъж са измрели на територията на Северна Америка. Тогава изчезнали и мамутите от лицето на Земята.

Привържениците на теорията на метеоритна атака смятат за доказателство на правотата си слой нанодиаманти, образували се поради високото налягане и температури, предизвикани от космическия сблъсък. Но Мелцер и колегите му съобщават, че появата на скъпоценните камъни може да се обясни и с много други причини.

Досега единственото убедително доказателство за вината на метеорита в масовото измиране преди 12 800 години са били 29-те точки с тънък слой наноси. Екипът на Мелцер доказва, че тези отложения са на съвсем различна възраст и към грешната теория е довела неточността на геоложките изследвания.

Например преди се смяташе, че възрастта на ледниковите структури в Алберта, Канада, е 13 000 години. Но тази датировка е взета само поради нейното подобие на друга структура, отдалечена от първата на 2600 километра и формирана в друг леден пласт. В други случаи не съвпада местоположението на датираните обекти.

Мелцер заключава, че теорията за космически сблъсък наистина изглежда разумна, но в дадения момент няма никакви основания да се смята, че тя е вярна. Нейни алтернативи впрочем също няма. Авторите на предишните изследвания засега не смятат да се отказват от изводите си.

Категории на статиите:
Природа

Коментари

  • Че са ставали събития на земята ставали са. Открити са купища кости на Мамути и мастодони в цялото северно полукълбо костите са изпотрошени, което говори за нещо което ги е помело с много голяма сила . В Сибир, Аляска… големи измирания е имало. Всичко говори за помитане от голяма вода, тъй като сред костите е пълно с изгоренени дървета и трески. Дали са наводнения, от скъсани природни диги или примерно огромни цунами, породени от метеорит в тихия океан са заляли континентите (тъй като аляска и сибир граничат единствено при тихия океан) не се знае. Но се знае за две големи наводнения, които са вероятни причинители на множество кости на мамути и мастодони от преди 5 милиона години в Европа, включително са откривани кости на Носорози и Лъвове в Европейски страни като Италия,Франция Германия където въпросните животни не са имали хабитат и всичките кости отново са потрошени и с тях има много изкоренени дървета.. Но според мен и това си има обяснение, аз лично го свързвам със едно много голямо събитие сполетяло Европа преди 5 милиона години. Тогава се къса дигата при Гибрилатар и Атлантическия океан залива долината, между Европа и Африка и образува Средиземно море, можете да си представите с каква сила се е излял океана, най вероятно водите са помели хиляди животни, блъскайки ги по скали и камъни, което би обяснило и счупените кости и изкоренени дървета. Това ви обяснило и костите на лъвове и носорози в Европа, които вероятно са населявали долината между Европа и Африка или директно са пометени от Африка и запратени към Европа. Също подобно такова бедствие се случва преди 7000 години, когато се къса дигата на босфора и Мраморно море е заляло сладководното езеро, което се е намирало на мястото на днешното Черно море. Това е вероятния описан потоп в Библията. Така че събития се случват, важното е да ги свързваме а да не търсим мистика.

    Рашко 15 май 2014 11:27 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори