Опасни ситуации, които пилотите крият от пътниците

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Антония Михайлова

Анонимни пилоти са разказали в Reddit за най-страшните ситуации, които са им се случвали при граждански и частни полети. Обикновено летците не споделят такива инциденти, тъй като предпочитат да не притесняват пътниците.

Например пилот, който лети вече 12 години, разказва, че не може да си спомни няколко секунди от един полет. „По време на турбулентност вторият пилот се върна в креслото и щом седна, самолетът така се друсна, че той ме удари с лакът в лицето – разказва потребителят на Reddit. – Ударът ме изключи за 30 секунди. Благодаря на втория пилот, че не се е паникьосал и се е взел в ръце. Това беше най-лошият опит – прекарах остатъка от рейса с главоболие при лошо време.“

От време на време пътниците чуват истории за опасни сближавания на самолети, пише The Daily Mail. Ето какво пише потребителят MmBuhSnuh: „Много неща се случват, но ние не казваме на пътниците. Най-ужасното в последно време е внезапното сближаване на самолети. Няколко пъти съм прелитал много близо до друг самолет, когато съм изпълнявал маневри. Ако успеете ловко да извършите завой, повечето пътници няма да забележат нищо и ще решат, че самолетът е попаднал в зона на турбулентност.“

Public Domain

Public Domain

За повечето инциденти, свързани с технически проблеми, пътниците също не разбират. Един от пилотите разказва как неговият екипаж се готвел за кацане на летището, когато един от елероните се откъснал.

„Не казах за това на пътниците, но и те едва ли са били толкова слепи да не забележат как част от крилото се мотае отзад. Не ме беше страх, но пътниците обикновено се притесняват, когато пред очите им се откъсне детайл от самолета“, разказва летецът.

Конструкцията на съвременните самолети може да издържи удар на мълния и средно всеки самолет веднъж годишно попада под ударите на небесното електричество. В повечето случаи пътниците не забелязват такива инциденти.

Потребителят g1344304 разказва за случай от миналата седмица при заход към летище Хийтроу. „Видях светкавицата точно пред предното стъкло. Пътниците, които седят най-близо до кабината на пилотите, също разказаха, че са видели мълнията, но те не знаят, че ние в този момент отскочихме от креслата като изплашени момиченца.“

Потребителят Iampug разказва, че пътниците, разбира се, се уведомяват за проблемите със самолета, но понякога ситуациите са толкова ужасни, че е безполезно да се прави това. Например инциденти с участието на птици.

„Веднъж летях към малко летище, когато забелязах ято от хиляди гъски, мигриращи на юг в края на лятото. Тези птици са навсякъде, почти е невъзможно да избягаш, така че се налага единствено да се надяваш, че нито една няма да се сблъска със самолета. Тялото на такава гъска може лесно да премине през предното стъкло и да ме удари в лицето“, разказва пилотът.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Животът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори