Осем най-добри професии за емоционално интелигентни хора

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Има някои професии за емоционално интелигентни хора, които изискват определени качества, притежавани само тях.

В миналото хората предполагаха, че IQ (коефициентът на интелигентност) е най-добрият начин за измерване на интелигентността. Смяташе се, че тези с по-висок IQ е по-вероятно да преуспяват по простата причина, че са по-умни. В някои професии обаче това вярване се опровергава, защото хора със среден коефициент на интелигентност се справят доста по-добре от такива в най-високия край на IQ скалата.

Така стигаме до концепцията за емоционалната интелигентност (ЕИ). Критерият, по който може да се мери ЕИ е разработен от Даниел Голман, въпреки че оттогава е бил променян и адаптиран за различни нужди. Голман прави разлика между тази интелигентност, която позволява на човек да решава комплексни математически проблеми или да обработва голямо количество информация и онази интелигентност, която позволява да се разбира емоционалното разнообразие на човешкото поведение и да се прозира в чувствата на околните.

Даниел Голман дефинира първичните характеристики на емоционалната интелигентност така:

1. Себеосъзнаване

2. Самоконтрол

3. Мотивация

4. Съпричастност

5. Социални умения

Така не е изненада, че хора с по-висока ЕИ може да са по-успешни от такива с по-висок IQ в определени професии. Така например адвокатът не трябва да може да решава числови уравнения или да визуализира математически фигури, за да е успешен в работата си. На адвоката му трябва проницателен поглед и перфектно разбиране на човешкото поведение. Подобно на него мениджърът не се нуждае от познания по геометрия – той трябва да знае единствено как да въздейства на хората.

Емоционално интелигентните хора обикновено са по-щастливи от останалите, заради способността си да идентифицират и да се справят с негативните емоции по логичен и отговорен начин. Те са свързани с реалността, внимателни и наблюдателни – обикновено много по-съчувствени от останалите. Високата ЕИ е рецепта за успех, ако се приложи на точното поприще.

И така, кои са най-добрите професии за емоционално интелигентни хора?

УЧИТЕЛ

Да образоваш и огромна отговорност. При това поднасянето на информация не е трудната част. Сложният аспект е поднасянето да става според типа на ученика, съобразно конкретно неговите образователни нужди. Това изобщо не е лесна задача, ако имаш 20 души в клас. Преподаването е подходящо за хора с много развити способности да наблюдават, да съчувстват и оценяват различните видове персоналности. Учителите, които могат да преценят и да разберат добре начина, по който учениците реагират на метода им на преподаване, ще могат да използват тази информация, за да доразвият преподавателския си стил. Това също кара учениците да гледат на преподавателя като на по-съпричастен, а в резултат и на по-способен да оцени усилията, които те полагат.

МЕНИДЖЪР

По подобен начин мениджърите също се нуждаят от определена ментална нагласа, за да могат да ръководят екип, докато балансират между различни отговорности, каквато е същността на мениджмънта. Това е работа, която изисква търпение и хладнокръвие, а също и дълбоко разбиране за начините на мотивиране и вдъхновяване на хората. По-важно от всичко е мениджърът да е наясно как екипът му гледа на него, как да се отнася с подчинените си, за да спечели уважението им.

ИГРАЧ НА ПОКЕР

Високото ниво на ЕИ е по-малко полезно, ако играеш покер онлайн. Затова професионалните играчи предпочитат турнири на живо, където могат да извлекат съществени ползи, следвайки указанията на незначителните промени в израза на лицето или езика на тялото на своите опоненти. Има си причина известни играчи като Джейсън Мерсие или Крис Фъргюсън например, да крият лицата си зад непропорционално големи слънчеви очила – просто не искат да дават възможност на други играчи да разучават лицата и мимиката им. Играчът, спечелил най-много пари от покер за всички времена, Даниел Негреану твърди, че в играта помага много повече психологичната проницателност и „четенето“ на емоции по лицата на играчите, отколкото всякакви калкулации и стратегии. Именно това му е помогнало в покера.

ПСИХОЛОГ

Това вероятно е най-очевидната професия за някой, който успява да управлява добре своите емоции. Така е по две важни причини. Първо, ако си добър в дефинирането на чувствата си и идентифицирането на причините за тези чувства, тогава е по-вероятно да можеш да помогнеш и на другите да направят същото. Съпричастността и желанието за даване на съвет ще дойдат естествено, след като притежаваш по много от тях. Второ, хората, които се занимават с психология имат нужда от голяма емоционална сила, за да могат да се справят менталните здравословни проблеми на другите. Важно е да се пази някаква степен на емоционална отдалеченост, ако човек се занимава професионално в тази сфера. Тъй като емоционално интелигентните хора са добри в управлението на чувствата си и логичното мислене, това ги прави особено подходящи за кариера в психологията.

ПРЕДСТАВИТЕЛ ВРЪЗКИ С КЛИЕНТИ

Емоционално интелигентните хора не могат лесно да бъдат разочаровани или стресирани – желателни качества за хора, работещи в сферата връзка с клиенти. Напрежението там е огромно, когато става дума за неудовлетворени клиенти. Възможността да се изразява естествено съчувствие и искрено извинение дават допълнителен арсенал на човек, който трябва да се справя с понякога неприятните разговори с клиенти и потребители. Емоционално интелигентните хора знаят, че негативните коментари не са персонална атака срещу тях самите и съответно няма да запазят лошите чувства в себе си.

ПОЛИТИК

Най-добрите политици имат разбиране за тревогите на избирателите си. Те са в състояние да балансират емоционалното чувство на лоялност към хората, които представляват, с други притеснения и тревоги вътре в политическата партия или в цялата политическа система. Емоционално интелигентните хора обикновено взимат решения само след анализ на цялата налична информация. Възможността за правене на безпристрастен и добре информиран избор ги прави по-добри политици. От друга страна има много какво да се каже за политически лидери, които не са достатъчно емоционално интелигентни, нито са с особено висок IQ.

СВАТБЕН АГЕНТ

Планирането на такова събитие трябва да се върши от човек, който е внимателен и уважава притесненията, желанията и предпочитанията на другите. Трябва да се отдели време за пълно разбиране на конкретните желания на клиента, за да може да се отрази визията му за събитието. Подготовката на една сватба може да е стресираща – важно е да се подхожда уравновесено и внимателно. По тази причина професията е подходяща за емоционално интелигентни хора.

МАРКЕТИНГ АНАЛИЗАТОР

Да поставиш себе си на мястото на някой друг, отделяйки време за анализ на неговите нужди, това е съществено умение за маркетинга. Емоционално интелигентните хора са добри в това да преценят какво пасва на всяка конкретна аудитория, така че идентифицират по-лесно нови потенциални цели и пазарни ниши. Те със сигурност ще са по-добри в предсказването на реакциите към кампании, което от своя страна ги поставя в добра позиция при решаването как да се промотира нов продукт или услуга.

В крайна сметка не е изненадващо, че подходящата кариера за емоционално интелигентните хора е свързана с работата с хора – с уважение и внимателно.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори