8 неща, които вероятно не знаете за кралица Елизабет II

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© West Midlands Police/Wikimedia Commons
Ивайло Красимиров

Днес тя навършва 90 години. Тя е най-възрастният монарх в света и успя да подобри рекорда на прапрабаба си кралица Виктория по продължително царуване.

Елизабет II се качва на престола на 6 февруари 1952 г., когато е на 25 години.

Тя няма паспорт

Въпреки че всъщност е един от най-пътуващите хора по света – по време на управлението си е посетила над 118 държави. Това е така, защото всички британски паспорти се издават от името на кралицата. Следователно на самата нея не ѝ трябва такъв документ. Впрочем Елизабет II няма и шофьорска книжка, а иначе се знае, че понякога обикаля многобройните имения за развлечение с Range Rover.

Тя има два различни рождени дни

Управляващият британски монарх е родена Елизабет Александра Мари от Йорк на 21 април 1926 г. Всяка държава от Британската общност обаче (Commonwealth) отбелязва рождения ден на кралицата на определен ден от май или юни. В Обединеното Кралство например денят се пада на първата, втората или третата събота от юни. Иначе Елизабет II прекарва истинския си рожден ден обикновено в тесен семеен кръг.

По време на Втората световна война е карала камион

Тогава само на 18-годишна възраст се присъединява към армията и учи в Лондон за механик и шофьор на военен камион. Кралицата си остава единственият член от женски пол на кралската фамилия, който се е присъединявал към въоръжените сили на страната, и единственият жив държавен глава, служил по време на Втората световна война.

Платила е сватбената си рокля с купони

Принцеса Елизабет се омъжва за третия си братовчед Филип Монбатен (принц на Гърция и Дания) на 20 ноември 1947 г. Сватбата се състояла по време на следвоенните години на възстановяване и минала много по-скромно в сравнение със сватбата на принц Чарлз и лейди Даяна (юли 1981 г.). По това време били в сила мерки за орязване на разходите от всякакъв характер, така че Елизабет II трябвало да спести купони за закупуване на роклята, която иначе била сатенена с цвят слонова кост и инкрустирана с 10 000 бели перли.

Тя не приема фамилията на съпруга си

Бащата на Елизабет Джордж IV е част от фамилията Сакскобургготски (Saxe-Coburg и Gotha), но сменя името си по време на Първата Световна Война на Уиндзор, заради антигермански съображения. По същата причина нейният съпруг принц Филип се отказал от германското си име Шлезвиг Холщайн Зондербург Глюксбург (Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg) и взел фамилията на дядо си и баба си по майчина линия Монбатен. Когато Елизабет наследила трона, майка й заедно с министър председателя Уинстън Чърчил направили всичко по силите си да възпрепятстват кралицата и нейните наследници да станат част от линията на Монбатен и в крайна сметка успели.

Елизабет II изпраща имейл през 1976 г.

На 26 март 1976 г. тя изпраща първия си имейл, докато участва в мрежова технологична демонстрация в изследователски център в Малвърн, Англия. Съобщението е пратено чрез ARPANET, първообраза на днешния Интернет. Затова Елизабет II се смята за първия държавен глава в света, използвал електронна поща.

Стреляли са по нея

Макар и с халосни патрони, 17 годишен психичноболен тийнейджър стреля по нея шест пъти на 13 юни 1981 г. Това става по време на парад пред Бъкингамския дворец, докато кралицата е на кон. Оказва се, че младежът е обсесиран от покушението срещу Дж. Ф. Кенеди и убийството на Джон Ленън. Той веднага е заловен от полицията и прекарва следващите три години в психиатрична клиника в затвора. Елизабет обаче успява да запази хладнокръвие, успокоява стресирания кон и продължава участие в процесията.

Случвало ѝ се е да се събуди и да открие сталкер* в спалнята си

През юли 1982 г. 31-годишен психичноболен пациент на име Майкъл Фейтън успява да се промъкне в Бъкингамския дворец и по-конкретно в покоите на кралицата. Елизабет II при събуждането си заварва странен непознат да седи на ръба на леглото. От ръката му, която сам бил нарязал, капела кръв.

В първия момент в невъзможност да повика полиция кралицата подхванала разговор с него, който поддържала най-малко 10 минути, като изслушала личните му проблеми около връзките с четирите му деца. Накрая се появил придворен и успял да „локализира“ нарушителя.

Оказало се, че Фейтън трябвало да бъде въдворен в психиатрична клиника за шест месеца. Той бил прониквал в двореца и няколко седмици по-рано, отмъквайки бутилка от бялото вино на принц Чарлз.

––––-

* натрапник; преследвач; човек, който ходи по петите на (и понякога напада) кумира си (бел. ред.).

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори