Осирис – Рекс взе проби от астероида Бену

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Предоставена от НАСА художествена интерпретация на космическия апарат OSIRIS-REx и астероида Бену.
Ивайло Красимиров

Американският космически апарат Osiris-Rex успя да се спусне до астероида Бену на повече от 330 милиона километра от Земята, за да вземе проби от повърхността му.

Радиосигнали от сондата потвърдиха контакта, а тепърва ще се разбере колко е събраният материал (между 60 гр. и килограм). Бену е обект съществуващ от зората на Слънчевата система преди около 4.5 млрд. години.

Учените контролираха сондата с компютър, като тя докосна астероида с помощта на триметрова роботизирана ръка и засмука скални парченца от повърхността му.

Сондата се е приближила до повърхността на Бенну със скорост от 10см в секунда, докоснала е повърхността му с триметровата си „ръка“, взела е пробите и се е отдалечила. Според ръководителят на мисията Данте Лорета, „всичко е преминало отлично и тази вечер е написана страница от историята“.

При спускането си Osiris-Rex прави непрекъснато и снимки на Бену, но апаратът трябва да се завърти с антената си към Земята, за да започне да ги изпраща. От НАСА обещават да покажат първите кадри още днес.

Маневрата е сложна заради тежкия терен, на който трябваше да се спусне Osiris-Rex. Той докосва относително равна площадка с ширина около 8 метра, но в един момент трябва да премине покрай скала с размерите на двуетажна сграда.

Сондата трябва да се върне на Земята с взетите проби от Бенну през 2023 г.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори