Остава около месец до излитането на Perseverance към Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

До стартирането на новият роувър на НАСА, Perseverance, (Постоянство), който ще търси признаци на живот, ще вземе проби и ще изследва Червената планета, остава само около месец.

Планира се, роботът с размер на лека кола да излита с ракетата на United Launch Alliance Atlas V от военновъздушната база Cape Canaveral във Флорида по време на прозорец, определен от 20 юли до 11 август.

Стигането до този момент не беше лесно. Екипите на мисията трябваше да подготвят роувъра и ракетата за издигане, докато пандемията от коронавирус се завъртя и около тях, принуждавайки ги да затворят много съоръжения на НАСА. Но космическата агенция даде предимство на проекта, защото е известно, че прозорците за изстрелване на мисии към Марс се отварят само веднъж на 26 месеца.

„Ако трябва да върнем на склад роувъра за период от две години, това може да струва половин милиард долара“, заяви администраторът на НАСА Джим Бриденстийн по време на пресконференция. Общата цена на мисията, наричана Марс 2020, на новия роувър, досега е от 2,7 милиарда долара.

Ако роувърът излети по време на предстоящия прозорец, той ще кацне на 18 февруари 2021 г. в кратера Jezero на Червената планета. Преди няколко милиарда години Jezero е бил част от езеро и делта, а Perseverance ще използва седемте си научни инструмента, за да охарактеризира тази потенциално обитаема древна среда и да търси доказателства за отдавна мъртъв живот на Марс.

Никой от роботите кацали на Марс, не е бил там на лов за признаци на живот. За тази цел, новият роувър ще събере няколко десетки проби, които ще бъдат донесени на Земята чрез съвместни усилия на НАСА и Европейската космическа агенция през 2031 г., ако сегашните планове се осъществят.

“ С работата на Perseverance ще се опитаме да идентифицираме потенциални биосигнатури – неща, които са достойни за допълнително проучване тук, на Земята, с пълния арсенал от аналитични възможности, които имаме в лабораториите“, заяви Кати Стак Морган, от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА (JPL) в Пасадена, Калифорния.

Роувърът също ще изпробва и технология за бъдещи проучвания. Например, един от инструментите на роувъра ще генерира кислород от марсианската атмосфера, която е тънка и доминирана от въглероден диоксид. Подобна технология може да помогне на бъдещите пионери да живеят и работят на Червената планета някой ден, заявиха от НАСА.

Мисията „Марс 2020“ включва и мъничък хеликоптер на име Ingenuity, (Изобретателност) който ще пътува до Червената планета на борда на „Постоянство“. Хеликоптерът ще направи няколко кратки тестови полета в Марсианското небе, като потенциално ще проправи път за бъдещи роторни кораби, които биха могли да служат като скаути на роувъри и / или да съберат много данни самостоятелно.

„Да ​​кацнем на Марс, да измъкнем хеликоптера безопасно от роувъра и ще съберем много нова информация“, казва заместник-ръководителят на проекта „Марс 2020“ Мат Уолъс .

Роувърът също е оборудван с 23 камери и два микрофона. Ако всичко върви по план, мисията ще заснеме видео с висока разделителна способност на драматичното кацане на Perseverance и ще запише звуците на повърхността на Марс. Ако това събиране на данни успее, данните биха били безпрецедентни.

„Това е най-сложната мисия, която някога сме изпращали на повърхността на Червената планета“, казва Лори Глаз, директор на Отдела за планетарни науки на НАСА.

В момента на повърхността на Марс са активни още два робота на НАСА: десантът на Марс на InSight, който следи трусовете на планетата от момента на кацането си през ноември 2018 г., и роувърът Curiosity, който изследва територия с размер 154 км от август 2012 г. Именно Curiosity е предвестник на Perseverance по много начини. Шасито на новия роувър се основава до голяма степен на това на по-стария. Данните от Curiosity показват, че поне някои части на Марс са били способни да поддържат подобен на Земята живот в древното минало, проправяйки пътя на Perseverance да предприеме следващата стъпка и да търси признаци за наличието на местни марсиански организми.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори