От въздуха в офисите се оглупява

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Голяма част от градското население прекарва 90% от своето време в сгради, където строителните материали и почистващите средства често правят въздуха още по-мръсен, отколкото навън.

Последното изследване, посветено на този въпрос, показало, че качеството на въздуха в офисните сгради действително се отразява на когнитивните способности на работниците.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Environmental Health Reports. В него участвали 24 работници, които прекарали шест дни в офис с контролирана околна среда (дните, когато се провеждало изследването, били в средата на седмицата, за да се отстранят „известните ефекти, които оказват понеделниците и петъците върху когнитивните способности“!.

Всеки ден изследователите изменяли нивото на въглеродния диоксид и летливите органични вещества, които могат да попаднат в обичайните офиси чрез текущите нагреватели, мебелите, подовете, освежителите за въздух или боята. Работниците не знаели какъв въздух дишат във всеки конкретен ден, но вечер винаги преминавали тест за оценка на когнитивните способности, които били задействани непосредствено в техните служебни задължения.

Резултатите поразили изследователите. В дните, когато във въздуха се съдържали по-малко въглероден диоксид и летливи органични съединения, участниците в експеримента се представяли с 61% по-добре в тестовете за познавателни способности.

Когато качеството на въздуха било „зелено +“ (такова качество въвели в качеството на контролно, при него количеството на атмосферните замърсители било практически пренебрежимо), когнитивните способности на доброволците се удвоявали.

По такъв начин поне в краткосрочна перспектива качеството на въздуха оказва огромен ефект върху познавателните способности на човека. Изследването не засягало въпроса дали тези химикали влияят на човека в дългосрочна перспектива.

В бъдеще изследователите се надяват да замерят качеството на въздуха в реални офиси и да оценят дълготрайното въздействие на различни замърсители върху умствените способности на човека.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори