Откаченият план за замразяване на Арктика може да се приложи върху ледник в Швейцария

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Morteratsch glacier: Travpacker.com
Ивайло Красимиров

Още през февруари физици обявиха доста луд план за „замразяване“ на Арктика чрез инсталиране на 10 милиона захранвани от вятъра помпи около ледената шапка, за да попълнят намаляващия морски лед.

Идеята беше толкова откачена, че всъщност никой не смяташе, че това може наистина да се случи, но изследователи в Швейцария сега стартираха проучване, което да провери дали през лятото ще могат да поддържат цял ледник, използвайки само машини за сняг.

Екипът се надява да запази малък изкуствен ледник в подножието на ледниците „Diavolezzafirn“ в югоизточната част на Швейцария през най-горещите месеци на годината. Ако това проработи, те ще могат да приложат техниката към гиганта в страната – ледника Мортерач .

Един от най-големите ледници в източните Алпи намалява бързо вследствие на покачващите се температури и понастоящем губи от 30 до 40 метра всяка година.

Може да се окаже, че единствената надежда за глетчера Мортерач в Швейцария са хиляди машини за сняг, които го поддържат изкуствено.

Ако всичко това ви звучи малко в повече, имайте предвид, че учените всъщност са направили математически модели, според които е технически възможно да се използват машини за възстановяване на ледниците и съответно за запълване на топящия се морски лед.

По-рано тази година екип, воден от физика Стивън Деш от Аризонския щатски университет, представи доклад, описващ как милиони вятърни помпи могат да „вдигнат“ вода на повърхността на Арктика, добавяйки по този начин 1 допълнителен метър към морския лед.

Въпреки че 1 допълнителен метър не звучи като толкова много, учените изчисляват, че това би било равносилно на връщане на времето със 17 години назад.

Единственият проблем?

Екипът изчислява, че планът за покриването на само 10 процента от Арктика с нов лед ще включва издигането на милиони помпи, които заедно ще трябва да пръскат по 7,5 кг вода на секунда, за да постигат по 1 допълнителен метър на година.

„Районът на Арктическия океан е около 6,11 милиона км2,“ се казва в доклада.

„Ако помпите трябва да бъдат разпределени на 10 процента от тази площ, това ще изисква около 10 милиона вятърни помпи, ако се разпределят в цялата Арктика, ще са необходими около 100 милиона.“

За да се изгради флотилия от 100 милиона помпи, за спасяването на цялата Арктика, ще е необходима повече стомана, отколкото САЩ произвеждат за цяла една година.

От всичко това ставаше ясно, че планът няма никакъв шанс някога да бъде финансиран, но много по-малката му версия, предложена и приложена в Швейцария, всъщност може да се окаже устойчива от гледна точка на финансиране.

Експертът по глетчери Йоханес Йорлеманс от Утрехтския университет в Холандия изчислява, че около 4 000 машини за сняг могат да помогнат на ледника Мортерач не само да спре да се топи, а в близките десетилетия и да расте.

Основната идея е, че ледът е изложен на слънчева светлина, но ако може да се покрие с дебел изкуствен сняг, той ще може да отразява светлината преди да се стигне до уязвимите ледени слоеве.

Йорлеманс представи своя план на неотдавнашната годишна среща на Европейския съюз по геодезически науки във Виена, Австрия.

„Естественият сняг помага на ледниците да растат, следователно, ледникът може да се възстанови до 800 метра дължина в рамките на 20 години, ако има покритие от изкуствен сняг“, казва Анди Коглън.

Според него, само няколко сантиметра изкуствен сняг, издухан върху платото, може да бъде достатъчен, за да предпази леда отдолу.

Разбира се, планът не е толкова колосален, колкото този за Арктика, но въпреки това е мащабен и амбициозен и ще изисква много пари. Йорлеманс и неговият екип обаче са уверени, че е изпълним.

Pers-Gletscher und Morteratsch-Gletscher:  Uglix

Pers-Gletscher und Morteratsch-Gletscher:
Uglix

През изминалото десетилетие ледникът на Diavolezzafirn е получавал изкуствен сняг през зимните месеци, за да бъде удължен ски сезонът. Местните жители в района са видели как този допълнителен сняг е помогнал на малкия ледник да нарасне с до 8 метра през последните 10 години. Затова самите те са събрали необходимото финансиране от 100 000 щатски долара за стартирането на пробната фаза на проекта това лято.

Ако пилотната фаза се окаже успешна, екипът ще се нуждае от милиони евро за спасяването на Мортерач.

Но резултатът може да бъде революционен – това би бил първият мащабен опит да се направи нещо подобно някъде по света.

Да се надяваме, че ще се намерят достатъчно машини за изкуствен сняг.

Категории на статиите:
Климат

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори