Учените съставиха атлас на океанското дъно при полюсите на Земята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Хиляди километра от океанското дъно на Антарктика и Арктика бяха проучени и включени в детайлен атлас на дъното при полюсите.  Често пъти се казва, че познаваме по-добре повърхността на Марс в сравнение с дъното на земните океани. Новият атлас се опитва да поправи този пропуск.

Атласът създава 3D карта с висока резолюция. Получен е чрез дистанционно „опипване“ на дъното, така както сателитите снимат повърхността на планетата и правят точни карти на повърхността й. Тук вместо сателити са използвани кораби, които изпращат импулси към дъното.

269c38f51801ae21904f749480198321

Получените образи показват всички неравности по океанското дъното оставяни от ледени плочи и айсберги преди хиляди години. На дъното на Баренцово море в Арктика се вижда интересен „рисунък“ оставен от айсберг. Изкопаните от него „окопи“ по дъното са с дълбочина 10 метра. Това е станало преди 12 до 15 хиляди години, когато ледената плоча в този район се е разчупила и са се образували многобройни айсберги.

Друга интересна находка показва част от дъното на морето Лаптев, която преди 7-8 хиляди години е била над морето по време на последната Ледена епоха. Шарките са се получили при свиване на земята при много студени условия.

3035b6ddfc2f4d04b7d9a4909378f838

Атласът ще помогне  за създаването на точни климатологични модели, които да покажат поведението на ледените плочи през последните няколко хиляди години, както и за това как се е променяло равнището на океана при полюсите.

Категории на статиите:
Климат

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори