Откриха 62 нови луни на Сатурн

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Сатурн
Ивайло Красимиров

Краткото, но славно царуване на Юпитер като планетата с най-много луни в нашата слънчева система се свърши тази седмица, след като учени потвърдиха откриването на 62 нови луни, обикалящи около Сатурн – с което общият брой луни на пръстеновидната планета достигна невероятните 145 броя.

Това е решителен скок пред 95-те потвърдени луни на Юпитер – общо, което засенчи броя на луните на Сатурн за няколко месеца, след като 12 нови луни бяха официално признати в орбита около Юпитер в края на декември. Сега Сатурн е първата и единствена планета в Слънчевата система с повече от 100 известни луни, според изследователи от Университета на Британска Колумбия, които помогнаха за новите открития.

Екипът от международни изследователи направи своите открития, използвайки данни от Телескопа Канада-Франция-Хавай на върха на Мауна Кеа, Хавай между 2019 г. и 2021 г. Чрез анализиране на набор от последователни изображения, направени през 3-часови прозорци за наблюдение, екипът идентифицира 62 луни, които преди това са били твърде малки или твърде тъмни, за да бъдат открити. Някои от по-малките луни са с ширина само 1,6 мили (2,5 километра) – разстояние, по-малко от дължината на Националния мол във Вашингтон, окръг Колумбия.

Всичките 62 новооткрити луни са „неправилни луни“, което означава, че следват далечни, елиптични орбити около своята планета домакин и често се движат ретроградно или в обратна посока на въртенето на Сатурн. Много от тези малки, странни луни се събират заедно в подобни ретроградни орбити, което предполага, че може да са произлезли от по-голяма родителска луна, която се е разпаднала преди милиони години, според изследователите.

„С достигането на предела на съвременните телескопи откриваме все повече доказателства, че луна със среден размер, обикаляща обратно около Сатурн, е била взривена преди около 100 милиона години“, казва в изявление Брет Гладман, професор по астрономия и астрофизика в UBC.

Очаква се новите луни да бъдат признати по-късно този месец от Международния астрономически съюз – група от повече от 12 000 учени, отговорни за определянето на небесни тела, наред с други неща.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори