Откриха алхимичен ръкопис на Нютон

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Chemical Heritage Foundation
Антония Михайлова

Фондацията за химическо наследство в САЩ се е сдобила с алхимичен ръкопис, написан от ръката на Исак Нютон. Преди това книгата в продължение на няколко десетилетия се намирала в частни колекции, съобщава Chemistry World.

През 1936 ръкописът, заедно с други книжа от архива на Нютон, бил продаден от потомците му на аукцион на Сотбис в Лондон. По това време много от документите били закупени от частни колекционери, но с времето повечето от тях били подарени на държавни институции или закупени от тях.

В момента повечето от известните алхимични документи на Нютон се съхраняват в Кеймбриджкия университет, където той е провеждал своите изследвания.

Ръкописът се явява копие на текста, написан на латински от американския лекар и алхимик Джордж Старки, който се криел зад псевдонима Иренеус Филалетус (Eirenaeus Philalethes). Документът описва процеса на получаване на философски живак (съставен елемент на философския камък). Освен копирането на чуждия текст в ръкописа има и описание на собствените опити на Нютон.

„Това често се е случвало с ръкописите на Нютон, ако те са стояли наблизо достатъчно дълго – ученият ги е прелиствал и е записвал нещо от обратната страна – разказва Джеймс Волкел, куратор на редките книги във Фондацията. – В дадения случай това е рецепта на дестилация на летлив спирт от оловна руда.“

Възможно е Нютон да е използвал ръкописа като справочник, когато е провеждал собствени алхимични експерименти. Не е известно дали се е опитвал да получи философски живак, или поне записки за такъв експеримент липсват в лабораторния журнал на учения.

Макар че изследователите не могат да кажат с точност кога е бил написан оригиналът на документа, те смятат, че неговото копие е направено от Нютон преди първата публикация на документа през 1678 г.

„Ръкописът, копиран от учения, е съдържал поне една грешка. Авторът е написал латинското „ех“, което означава „извън“, вместо „et“, което означава „и“. Нютон е видял грешката и я е поправил. В печатната версия грешката също е била поправена“, обяснява Волкел.

Философският камък в описанията на алхимиците е вещество, необходимо за превръщането на неблагородните метали в благородното злато. На философския камък се приписват чудодейни лечебни свойства, неговият разтвор – така наречената златна напитка, е изцелявала всички болести, подмладявала е и е удължавала живота.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори