Откриха данни за „свръх архаични“ роднини на човека

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Картата на праисторията на човека започва да прилича повече на заплетена паяжина, отколкото на родословно дърво. Първо, чухме, че нашите собствени предци – ранните съвременни хора – се кръстосват с неандерталците. След това научихме, че денисовците, друг древен, но изчезнал човек, се намесват, като имат контакти както с неандерталците, така и със собствените ни предци.

Сега екип от изследователи от Университета на Юта стига до извода, че по-стара линия от „свръх архаични“ хора се смесва и кръстосва както с Денисовци, така и с общия прародител на неандерталците и Денисовците – група, която наричат „неандерсовани“.

Изследването, публикувано в списание Science Advances, е най-новото в поредица от документи, за да се подчертае колко подвижен е бил генофондът на ранните хора.

Новият модел предполага, че супер архаичния човек се отделя от общия предшественик на хомо сапиенс, неандерталците и денисовците преди около два милиона години, близо до времето, когато за първи път се появи линията Homo.

Тогава предците на съвременните хора се отделят от прародителя на неандерталците и денисовците – „неандерсованите“, а неандерталците и денисовците се разделят един от друг преди приблизително 700 000 години.

Това свръх архаично население се кръстосва с неандерсованите, а по-късно и с денисовците. Когато те се намесват, свръх архаичните хора и неандерсованите се разделят преди около 1,2 милиона години. Супер архаичните са още по-отдалечени от денисовците, с които са се чифтосвали.

По-късно все още ранните съвременни хора се разделят на африканска и евразийска линия, като групите в евразийската линия се смесват с неандерталци и денисовци.

В последното проучване, екипът търси споделени поредици в данните за генома на неандерталците от Сибирския планински Алтай и пещерата Виндия, както и от съвременните европейци, след което използва изчислителен метод, за да определи кой от няколко сценария най-добре отговаря на данните.

През последните години бяха предложени няколко по-прости сценария за това, как би могла да се развие историята. Но според популационния генетик Алън Роджърс, който ръководи настоящите усилия за моделиране, „всеки от моделите не отговаря добре на данните. Това е показател, че нещо е останало извън модела. „

Липсващото парче според новия модел е супер архаичният човек.
Резултатите дават отговор на някои трънливи въпроси, които са се появили при предишни изследвания. Например, едно предложение, основано на генетиката, изчислява, че неандерталците и денисовците се разделят преди около 381 000 години, но останки от неандерталци са намерени в испанската Сима де лос Уесос, като костите са датирани преди 600 000 години.

„Това е истинско несъответствие между генетичната оценка и оценката получавана от изкопаемите останки от древните хора,“ казва Роджърс.

Сега новият модел коригира това несъответствие и дава доста прост разказ за ранните човешки миграции. Първата вълна на миграция извън Африка се случва преди около два милиона години. Вкаменелости в Дманиси в Грузия, които датират от преди 1,85 милиона години, свидетелстват за тази миграция.

Супер архаичните хора вероятно произлизат от това първоначално евразийско селище.

Преди около 700 000 години настъпва втора вълна от миграция от Африка. Това са неандерсованите, които до голяма степен заменят супер архаичните и продължават да се смесват с неандерталци на запад и денисовци на изток.

По-късно, преди около 50 000 години – предците на съвременните хора правят похода от Африка, в крайна сметка замествайки неандерталци и денисовци от Евразия.

Не всички са убедени обаче, че това е така. Компютърният генетик Кей Прюфер от Института за човешка история Макс Планк казва, че е скептично настроен към използвания подход. Но той казва:

„Несъгласието в науката не е драма. В крайна сметка ще разберем кое обяснение пасва по-добре. Често това става с по-добри данни. „
Все пак, кои са свръх архаичните ни предшественици? „Никой не знае със сигурност“, казва Роджърс, „Homo erectus и Homo antecessor са претенденти, но това може да е било и друго население, за което не знаем нищо.“

Дали призрачният хоминин от Западна Африка и супер архаичният хоминин, който Роджърс и неговите колеги откриват, са едно и също, все още не е ясно, но Роджърс се надява да разбере скоро.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори