Откриха къде се крие HIV вирусът

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Учени откриха къде се крие HIV вирусът, когато лекарствата го принудят да отстъпи. Новото изследване е обещаваща крачка към пълното ликвидиране на вируса в клетките на болните, вместо постоянното му потискане, което се постига със сега използваните до живот лекарства.

Тази година се навършват 34 години от откриването на вируса HIV. Световната здравна организация е изчислила, че за това време той е убил 35 милиона души. През първите петнадесетина години хората бяха практически безпомощни срещу действието на вируса. Следващите години доведоха до известен напредък в борбата срещу HIV, като се появиха лекарства, с които той се потиска, но все още не може да бъде напълно ликвидиран. Днес използваните лекарства успяват да спрат размножаването на вируса и да подсигурят на болните десетина години живот, като намалят риска от пренасяне на заболяването върху други хора.

Големият проблем оставащ и днес е, че въпреки постигнатите успехи, лекарите не са способни да избавят човешкото тяло от вируса на HIV. Дори при пациенти при които болестта не дава признаци на живот, вирусът се скрива в някои клетки, а болестта може да се прояви в незнаен час. Някои вируси успяват да оставят генетичен материал в заразените клетки, който е в „спяща“ форма, още преди лечението да спре размножаването им. Така, макар вирусът да достига само до малка част от клетките на имунната система, той винаги е в състояние да започне да се проявява. Когато такава клетка, в която се скрива „спящ вирус“, се срещне с микроб или друг вирус и започне да воюва с тях, спящият вирус на HIV се пробужда и започва ново размножаване.

Скритият в клетките вирус не може да бъде разпознат от лекарствата и от имунната система. Днес човек с вирус на HIV не може да бъде излекуван дефинитивно. Докато е жив трябва да взима лекарства и въпреки това болестта СПИН може да се развие по всяко време. Нещо повече, ако за известно време пациентът спре с лекарствата, само за седмица или две ще бъде достигнато равнището на вируси, което е било преди началото на лечебния процес.

За да се промени тази ситуация и пациентите да могат да бъдат излекувани, трябва да бъдат открити хилядите заразени клетки сред милиардите не заразени.

И сега за успеха на екип от френски лекари, работещи в няколко болници, начело с д-р Монсеф Бенкиран. Те съобщават в сп. Нейчър, че вече могат да разпознаят част от заразените клетки (около половината), благодарение на специфичен химикал намиращ се на тяхната повърхност. Става въпрос за белтък, с означение CD 32a. Според учените е голяма изненада, че на повърхността на заразените клетки съществува някакъв специфичен знак, че те са заразени. Макар новото откритие да не може да хване всички заразени с вируса клетки, то е сериозна крачка към успешното лечение на хора заразени с вируса HIV. Заразените клетки се отличават от здравите по функционирането на стотици гени, което дава надежда да бъдат открити и други белези, които ги издават.

Категории на статиите:
Медицина

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори