Откриха магнитна аномалия на превала Дятлов

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Разкъсаната палатка на групата на Игор Дятлов. Снимката е направена от спасителя Вадим Брусницин на 26 или 28 февруари 1959 г.
Public domain
Антония Михайлова

Магнитна аномалия откриха студенти от Пермския държавен национален изследователски университет по време на учебна практика в Урал на превала Дятлов, където преди повече от половин век загива група туристи, съобщава РИА Новости.

„Маршрутът на групата, оглавявана от заслужилия пътешественик на Русия, доцентът от географския факултет Андрей Корольов, премина по територията на Свердловска област от гр. Ивдел по долината на р. Ауспия до превала Дятлов и хребета Поясен камък. Най-северната точка на пътешествието е била планината Янигхачечахъл. Важни точки от пътешествието са били превалът Дятлов и мястото на трагедията, които се намират на километър и половина северно от превала”, се казва в съобщението.

Между планината Хозяталяхчахъл и безименен връх на 1088 метра групата туристи е открила магнитна аномалия.

„Имаше мъгла и ние вървяхме по показанията на компаса. В даден момент забелязах, че стрелката сочи една и съща точка, но не на север” – казва Корольов, който не вижда в това действие на свръхестествени сили. Вероятно в планините на Северен Урал има залежи на желязна руда, които може да оказват действие на стрелката на компаса.

Освен това студентите почистили местността от боклука. На всички спирки в долината на река Ауспия те събрали и сортирали общо около 200 кг боклук. Ръководителят на експедицията вижда в подобна акция огромно значение, тъй като тази година се очаква наплив от туристи във връзка с излизането на екран на филма „Тайната на превала Дятлов” и възобновяването на вниманието към трагедията отпреди половин век.

Вижте подробности за трагедията:

Огнените топки от Планината на мъртвите

Туристическа група от 9 скиори, ръководени от Игор Дятлов, загива на превала в Северен Урал през зимата на 1959 година при неизяснени и до днес обстоятелства. Версиите за гибелта на младежите са много – от изпитание на военна техника до паранормални явления.

Категории на статиите:
Загадки

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори