Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха местообитанието на царство воювало с Фригия на цар Мидас

26 февруари 2020 г. в 08:23
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:17

Загадъчен камък със странни надписи доведе до откриването на изгубено древно царство на територията на днешна Турция. Според учените, това може да е царството воювало с Фригия, управлявана тогава от цар Мидас.

Все още неназованото древно царство е намерено, след като фермер открил огромен камък в напоителен канал, съдържащ съобщение от древен цар.

Археолози от Чикагския университет са изследвали Тюркмен-Карахюк, (на снимката), голямо селище от бронзовата и желязната епоха, обитавано между 3500 и 100 г. пр.н.е.

Местен фермер казал на изследователите, че е открил голям камък със странни надписи, докато чистил напоителния канал наблизо.

Доц. Джеймс Осбърн от Ориенталския институт обяснява: „Моят колега Мишел Маса и аз се втурнахме направо там и видяхме, че той все още стърчи от водата, така че скочихме право в канала до кръста, за да го видим отблизо.“

„Веднага стана ясно, че е древен и разпознахме езика, на който е написан. Това е лувийски език, използван през бронзовата и желязната епоха в района“.

Земеделският производител помогнал да издърпат с трактор масивния тежък камък от напоителния канал. Екипът на проучването веднага идентифицирал йероглифите, с които е написано съобщението, идващо от водача на хората живели по тези места тогава.

Плочата е отнесена в местния турски музей, където била почистена, снимана и подготвена за превод.

Надписът бил в прослава на победата над Фригия, царството, управлявано от цар Мидас, известен от митичната история, според която, всичко което докоснел се превръщало в злато. Осборн казва, че градът е бил разположен на площ от 300 декара, което го прави един от най-големите в бронзовата и желязната епоха на територията на съвременна Турция.

Името на това царство все още не е известно, но както и да се казва, то би могло да прекрои историята на района.

Осборн казва: „Нямахме представа за това царство. Сега се надяваме да проучим района допълнително и планираме да завършим проучването това лято“.

Според Осборн „вътре в тази могила ще бъдат открити дворци, паметници, къщи. Това беше една чудесна, намерена с късмет находка, но това е само началото“.

Категории на статията:
Археология