Откриха мистериозно „желе“ от другата страна на Луната

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Китайският лунен роувър Юту-2 (Yutu-2), се срещна със странна мистерия на далечната страна на Луната. В долната част на малък, скорошен кратер получен от удар, роувърът намери лъскаво неизвестно вещество, което китайската космическа агенция определи като „гел със загадъчен блясък“.

Въпреки че китайските учени все още не са разкрили какво би могло да бъде това вещество, най-доброто предположение на учените, според Space.com е, че материалът е вид стъкло, което се е образувало в резултат на удара, оставил кратера.

На 28 юли – три дни след старта на двуседмичния лунен ден – научният екип на Юту-2 в Пекинския център за аерокосмическо управление приготвя роувъра за „обедна дрямка“, процес, който предотвратява деликатната машина от прегряване, когато Слънцето е директно над нея. Тогава членът на екипа Ю Тиани забелязва нещо необичайно в кратера, докато проверява панорама, заснета от Юту-2. Така изследователите задържат роувъра буден малко по-дълго, прехвърляйки го към кратера, за да даде по-добър поглед към странното вещество.

Така намират непознатото блестящо вещество. Според дневника за движение на роувъра, откритият материал се различава от заобикалящия реголит по форма, цвят и текстура.

Роувърът е оставен за „дрямка“ след проверка на кратера и е събуден отново, за да използва максимално следобедната слънчева светлина. През това време Юту-2 изследва кратера, използвайки своя Visible and Near-Infrared Spectrometer (VNIS), който анализира светлината, отразявана от различни повърхности, за да определи техния химичен състав.

Все още няма отговори от този анализ, но повърхността на Луната е доста суха, така че е възможно нещата, намерени от роувъра, да са по-скоро от втвърден разтопен материал, отколкото от желеобразно вещество.

Юту-2 се върна да „спи“ на 7 август за продължителността на лунната нощ, тъй като работи на слънчева енергия. Той бе събуден на 25 август за следващия лунен ден и продължава своето пътуване на запад в търсене на нови открития.

Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори