Откриха най-младия пулсар в нашата галактика

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Повечето от обектите, които НАСА и други научни организации избират да изучават в космоса, са невероятно стари, но това не е така в случая с Кес 75. Разположена „само“ на 19 000 светлинни години от Земята, Кес 75 е ултра-плътна звезда, която учените определят като най-младия познат пулсар в галактиката на Млечния път.

В нова публикация на уебсайта на НАСА се обяснява, как пулсарът е открит и показва доста красива картина на това, как изглежда от нашата гледна точка.

Пулсарът е неутронна звезда, която изглежда, че пулсира когато се наблюдава. Неутронните звезди са останките, след като някои звезди експлодират в супернова. Тези супер-плътни обекти имат някои наистина странни свойства и често се въртят много бързо, излъчвайки енергия, докато го правят. Когато потокът от радиация преминава пред погледа ни, звездата изглежда че пулсира.

Обсерваторията на НАСА Чандра X-Ray, се оказва много добра при откриването на този вид обекти и от 2000 г. насам проследява развитието на Kes 75. След като откриват звездата през 2000 г., астрономите на НАСА успяват да видят как пулсарът се променя през 2006 г., 2009 г. и 2016 г. Резултатът е изображението, което виждате.

„В това композиционно изображение на Кес 75 високоенергийните рентгенови лъчи, наблюдавани от Чандра, са оцветени в синьо и подчертават пулсарната вятърна мъглявина около самия пулсар, докато рентгеновите лъчи с по-ниска енергия изглеждат лилави и показват отломките от експлозията“, обясняват от НАСА.

В края на миналата седмица НАСА обяви, че има проблеми с X-Ray Observatory Chandra, поради системна неизправност и че безопасният режим на космическия кораб е бил задействан. Сега обаче се съобщава, че спътникът се е върнал в работен режим, което е чудесна новина, особено когато е в състояние да направи открития като горното.

Публикувано в BGR news.

Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори