Откриха звезда от ранната вселена

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Pristine_221.8781+9.7844 and its surroundings Credits: N. Martin and the Pristine collaboration, DECam Legacy Survey, Aladin Sky Atlas."
Ивайло Красимиров

Звезда, почти лишена от елементи, по-сложни от хелий, може би е древна реликва от по-ранна, по-проста вселена.

Ново систематично проучване на звездите около Млечния път даде първото си откритие, публикувано в списанието Месечни известия на Кралското астрономическо дружество (Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.)

Екип от изследователи, ръководен от Елза Старкенбург от Института за астрофизика Лайбниц, Потсдам в Германия, разкрива обект, който съперничи на звездата с най-елементарен състав, която някога е откривана, и предлага нов потенциален начин, по който такива звезди може да са се формирали в ранната вселена.

Звездите изграждат нови елементи в сърцевината си чрез ядрен синтез, които след това се освобождава в по-широката вселена, за да бъдат включени в състава на бъдещите поколения звезди. С течение на времето те могат също така да формират планети и дори да са в основата на форми на живот.

Всички елементи, по-тежки от първичния водород, хелий и литий – образувани при Големия взрив, се наричат „метали“ от астрономите, а нарастващите им нива във Вселената функционират като форма на часовник. Звездите изглежда са се образували от облаци с ниско съдържание на метали и най-често са по-стари от богатите на метал звезди.

Звездата, открита от Старкенбург и нейните колеги, съдържа „по-малко от една десето хилядна от металното съдържание на Слънцето“ и е подходящо наречена „Pristine 221.8781 + 9.7844“. Макар да съществуват много звезди с малко съдържание на метал, този клас звезда с ултра-ниско съдържание на метал, има уникални идентификатори, които я разграничават от другите.

„Като се има предвид, че повечето звезди с бедни метали, които проявяват толкова ниски нива на елементи като желязо и калций също показват значително по-голямо съдържание на въглерод, при тази звезда не е така“, обяснява Старкенберг.

„Това я прави втората звезда от този род, която някога е била открита, и важен вестител за ранната вселена“.

Това е първото откритие на новото проучване, което също е наречено „Pristine“ (от англ. девствен, първичен, чист, бел.ред.), специално търсене с филтри, настроени за максимална чувствителност към атмосферата с недостиг на метали. Екипът използва телескопа Канада-Франция-Хавай (CFHT) на върха на Мауна Kea в Хавай.

Филтрите действат, за да осигурят тесни ленти или различни цветови снимки на небето, което позволява бързо идентифициране на тези необичайни звезди, едно ефективно пресяване на „купа сено“ от галактически звезди, за да се намерят тези редки игли в купата.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори