Откриха неизвестна картина на Йеронимус Бош

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Нидерландия ще изложи картина, която изкуствоведите са признали за неизвестна досега работа на майстора на Северното възраждане Йеронимус Бош.

От 30-те години на миналия век картината се намирала в Художествения музей Нелсън–Аткинс в американския Канзас Сити и както смятали, принадлежала на ръката на един от учениците на Бош.

Екип международни експерти в продължение на пет години изучавали работата с използване на инфрачервена технология и стигнали до извода, че автор на картината е самият Бош, съобщава Франс прес.

На картината, озаглавена „Изкушението на свети Антоний“, е изобразен светецът, който загребва вода в стомна, опирайки се на пръчка. Предполага се, че работата се явява част от триптих.

Платното, създадено вероятно в периода между 1500 и 1510 година, се явява значително допълнение на съществуващата неголяма колекция от работи на нидерландския майстор, казват учените.

Картината е била представена в понеделник в музея Noordbrabants в родния град на Бош – Хертогенбос. Забележително е, че находката е направена в навечерието на изложбата по случай 500-годишнината от смъртта на художника. Безпрецедентната ретроспектива се открива на 13 февруари.

Йеронимус Бош, „Изкушението на свети Антоний“

Категории на статиите:
История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори