Откриха нов механизъм на предаване на сигнали в мозъка

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Рixabay
Рixabay
Антония Михайлова

Американски изследователи са открили неизвестен досега начин за предаване на импулси между невроните. Този процес може да протича чрез слаби електрически полета, пишат учените в The Journal of Neuroscience.

В редица предишни изследвания в хипокампа са регистрирани необичайни бавни мозъчни вълни, съответстващи на разпространение на сигнал с постоянна скорост около 0,1 м/сек, който не се изменя при различни въздействия.

Експерименти са установили, че подобни вълни не може да се дължат на такива известни видове невронно предаване като синаптични контакти, дифузия на йони и аксонално провеждане.

Според учените от университета Case Western единственото обяснение на този феномен може да бъде ефект на слабо електрическо поле. Те са проверили идеята си с компютърна симулация и са изучили електрическата активност на хипокампа на мишки.

Двата експеримента са потвърдили, че предаването на импулси между невроните е възможно под действието на електрическо поле с неголяма амплитуда (2-6 миливолта на милиметър).

Независимо от малката амплитуда такова поле, появяващо се в една клетка или група, е способно да активира невроните, намиращи се в непосредствена близост, които на свой ред предават импулс на своите съседи. Разпространението на такъв импулс протича с постоянна скорост от около 0,1 метър в секунда, което напълно съответства на резултатите от наблюденията.

Допълнително потвърждение на реалистичността на този механизъм е това, че както блокирането на ендогенното електрическо поле в хипокампа на мишките, така и увеличаването на разстоянието между клетките in silico и in vitro са забавяли разпространението на импулсите.

Изследователите смятат да изяснят ролята на ендогенните електрически полета при нормално функциониране на мозъка и при развитие на епилепсия.

Хипокампът отговаря за ориентацията в пространството и формирането на дългосрочната памет от краткосрочната.

Категории на статиите:
Невро(био)логия

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори