Откриха нова галактика с телескопа Хъбъл

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Бедин 1, ESA/Hubble, NASA
Ивайло Красимиров

Международен екип от астрономи наскоро използва космическия телескоп на НАСА  и на Европейската космическа агенция (ЕСА) Хъбъл, за да изследват звездите бели джуджета в кълбовидния куп NGC 6752. Целта на техните наблюдения е била да използват тези звезди, за да измерят възрастта на кълбовидния куп. Те обаче, направили неочаквано откритие.

Във външните периферии на района, наблюдаван с усъвършенстваната камера на Хъбъл, се вижда компактна група от звезди.

След внимателен анализ на тяхната яркост и температура, астрономите стигат до заключението, че тези звезди не принадлежат към клъстера, който е част от Млечния път, а по-скоро се намират на милиони светлинни години по-далеч.

Това е нова галактика, а астрономите са нарекли новооткритата космическа съседка „Бедин 1“. Тя е сравнително малка и има продълговата форма. Размерът й е само около 3000 светлинни години максимум, което е малка част от размера на Млечния път.

Новооткритата галактика е не само малка, но и невероятно слаба. Тези свойства са накарали астрономите да я класифицират, като сфероидна галактика джудже.

Този тип сфероидни галактики джуджета се характеризират с малкия си размер, ниската осветеност, липсата на прах и стари звездни популации. Вече е известно, че 36 галактики от този тип съществуват в местната група галактики, 22 от които са спътникови галактики на Млечния път.

Докато джуджетата сферични галактики не са необичайни, „Бедин 1“ има някои забележителни черти. Тази галактика не само е една от няколкото сфероиди джуджета, които имат добре установено разстояние, но е и изключително изолирана.

Тя се намира на около 30 милиона светлинни години от Млечния път и на 2 милиона светлинни години от най-близкия приемлив голям галактически домакин, NGC 6744. Това я прави възможно най-изолираната малка галактика джудже, открита досега.

От свойствата на звездите в нея, астрономите са успели да заключат, че галактиката е на около 13 милиарда години – почти толкова стара, колкото и самата Вселена. Поради своята изолация – което е довело до почти пълна липса на взаимодействие с други галактики, „Бедин 1“ е астрономически еквивалент на жива вкаменелост от ранната Вселена.

Откритието на „Бедин 1“ е наистина случайно откритие. Много малко от изображенията направени от Хъбъл, позволяват да се видят такива бледи обекти и те покриват само малка част от небето. Бъдещите телескопи с голямо зрително поле, като телескопа WFIRST, ще имат камери, които покриват много по-голяма площ от небето и могат да намерят много повече от тези галактически съседи.

Публикувано в изданието sciencedaily.com.

Тагове:
·
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори