Откриха планетата на Дарт Вейдър

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Кеплер-16. © NASA
Антония Михайлова

Астрономите откриха планета, която напомня на Татуин от сагата „Междузвездни войни” и планетата Соларис от едноименното произведение на Станислав Лем. Данните от изследването са публикувани в Phys.org.

Планетата 2MASS0103 (AB)b е открита с помощта на телескопа VLT в Чили. Учените от френския университет „Джозеф Фурие” са съпоставили данни, получени през 2002 и 2012 г., и са направили извод, че планетата се върти около две звезди.

Според астрономите тя едва ли е годна за живот. Газовият гигант е 13 пъти по-тежък от Юпитер и разположен на 84 пъти по-далечно разстояние от своите звезди (12,5 млрд. км), отколкото е Земята от Слънцето, пише The Atlantic.

Планетата 2MASS0103 (AB)b.
© arXiv:1303.4525 [astro-ph.SR]

Според учените този огромен свят се е образувал в резултат на гравитационната нестабилност на орбитите на двете звезди. Системата, състояща се от две червени джуджета, първоначално е открита в облак прах и газ, в който разпределението на масата било нееднородно. По-късно облакът се разпаднал на отделни фрагменти, които под действието на гравитацията се формирали в по-плътно образувание.

През септември 2011 г. орбиталният телескоп „Кеплер” откри планета, която се върти около две звезди. По размери и маса тя е колкото Сатурн и се състои от газ. Пълно завъртане около двете си слънца тя прави за 229 дни.

Системата Kepler-16 се намира на 200 светлинни години от Земята и учените смятат, че в нея може да има условия за съществуване на живот. Самата планета едва ли е способна да приютява живи организми, тъй като не нея е прекалено студено, но нейният естествен спътник се намира в обитаемата зона, тоест не прекалено близо, но не и прекалено далече от родните си звезди.

За това е необходимо на спътника да има достатъчно парникови газове, например въглероден диоксид и метан. Тогава климатът ще бъде подходящ за зараждането на живи организми, твърдят учените. „Става дума за това, че звездите дават недостатъчно светлина, затова луната сама трябва да поддържа топлина”, пояснява Били Куорлс, астрофизик от тексаския университет в Арлингтън.

Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори