Откриха планети, които се носят безцелно в космоса, вместо да са в орбита около звезда

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Полски астрономи откриха две нови планети в нашата галактика. Това само по себе си е интересна новина, но тези планети са различни от повечето, които познаваме. За разлика от почти всички известни планети тези двете не се въртят в орбитата на звезда.

Вместо това планетите се реят безцелно в студената безкрайност на космоса. Свободнореещите се планети са по-трудни за засичане от онези, които са в орбита на звезди. Много от планетите са открити, когато астрономите гледат в небето и възкликват: „Хей, какво е това, което преминава пред звездата.“ В настоящия случай това не е така.

За да засекат тези двама пътешественици, астрономите от Варшавския университет са използвали техника, наречена “гравитационно микронизиране” (gravitational microlensing).

Тяхното изследване беше публикувано миналата седмица на предпечатния сървърArXiv и описва как са използвали техниката, за да откриват точки, на които светлината от отдалечени звезди се изкривява от гравитационното привличане на планета, зареяла се в пътя на светлината.

Тъй като доказателствата за тези две нови планети са толкова косвени, учените не са сигурни относно техния размер. В зависимост от това на какво разстояние са, едната от тях, според  New Scientist може да има от 2 до 20 пъти масата на Юпитер. Другата пък е някъде от 2,3 до 23 пъти по-масивна от Земята.

Учените, които са направили откритието, не отхвърлят възможността тези планети да са обитаеми. Но без светлината и топлината на близка звезда това изглежда невероятно. Независимо от това обаче, изследователите казват, че може да има повече такива самотни скитници отколкото звезди в галактиката.

Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори