Откриха система, двойно по-стара от Слънчевата

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Tiago Campante/Peter Devine
Антония Михайлова

В данните на телескопа Кеплерастрономите откриха най-древната планетна система в нашата галактика.

Тя е повече от два пъти по-стара от Слънчевата система и се състои от пет силно нагорещени скалисти планети. Според учените изучаването на древната система може да хвърли светлина на процесите, които са протичали в зората на зараждането на първите планети в Млечния път.

Родителската звезда на планетната система Кеплер-444 представлява слънцеподобно светило, отдалечено на 117 светлинни години от Земята. Откриването на този обект принадлежи на екипа на Бил Чаплин, астрофизик от Бирмингамския университет. Заедно с колегите си Чаплин е анализирал данните, събирани от космическата обсерватория „Кеплер“ в продължение на няколко години.

Системата Кеплер-444 станала истински бисер в колекцията данни от тази мисия – пет малки планети създавали минизатъмнения, преминавайки по диска на родителската звезда. По тях астрономите определили присъствието на небесни тела в системата. Също транзитният метод позволил да се определят орбиталните периоди на всяка планета.

Всички екзопланети в системата Кеплер-444 се намират в радиус 12 милиона километра от звездата и извършват пълен оборот около светилото за 10 или по-малко дни. За сравнение: Меркурий – най-близката до Слънцето планета – е отдалечена от центъра на системата на 46 милиона километра.

Поради това, че планетите са толкова близо разположени до своята звезда, астрономите разбират, че и петте свята са прекалено горещи, за да имат потенциална способност да поддържат вода в течно състояние на своята повърхност. А това значи, че всички те се намират извън пределите на обитаемата зона и не могат да поддържат живот в известна на човечеството форма.

Според изчисленията на Чаплин и екипа му температурата на повърхността на тези планети е много по-висока, отколкото на Меркурий. Поради тази причина, ако световете някога са били покрити с океани и атмосфера, то сега техните ландшафти представляват изпепелена камениста пустиня.

„Най-близката до звездата Кеплер-444 планета е с размерите на Меркурий, а най-далечната е малко по-малка от Земята или Венера. Останалите три са приблизително с размерите на Марс“, разказва Чаплин.

Независимо че въпросната система не може да стане нов дом за човечеството, откритието все пак има огромна научна ценност. Откриването на цели пет планети с размери, по-малки от Земята, е голяма рядкост за астрономите, които най-често откриват на звездното небе горещи Юпитери, които са много по-големи от скалистите планети.

Най-забележителният факт е възрастта на системата Кеплер-444 – 11,2 милиарда години, в сравнение с 4,5 милиарда на Слънчевата система. Това означава, че скалистите светове и тяхната звезда са се зародили буквално в зората на съществуването на Вселената, чиято възраст се оценява на 13,8 млрд. години.

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори