Как изглеждат мълниите от Космоса

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Европейската космическа агенция представи кадри на мълнии, направени от борда на Международната космическа станция. Изображенията са получени през нощта с помощта на специалното устройство Nightpod, става ясно от сайта на агенцията.

Астронавтите провели нощна фотосесия на буря от височина 400 километра. Тай като МКС се движи със скорост 28 800 км/ч, всички изображения на планетата се получават размазани.

За решаване на този проблем ESA е разработила автоматичния статив Nightpod, монтиран на купола на МКС. Устройството прави поправка на скоростта на движение на МКС, задържайки заснемания обект в центъра на обектива.

Астронавтите, пребиваващи на МКС, могат да настроят устройството така, че да получат снимки автоматично – те въвеждат актуалната височина, наклон и позиция на станцията.

Обикновено Nightpod се използва за заснемане на градове на Земята през нощта, но през 2012 година астронавтите успели да заснемат мълнии. В крайната селекция влезли 49 снимки. Не се съобщава над кой регион от планетата са правени те.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори