Откриха следи от култ към бога на пиянството в Мексико

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Съд за пулке във вид на заек, символизиращ бог Ометочтли. © Maunus / Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Археолози са открили необичаен гроб на високопоставен индианец от племето аколуа (Acolhua) в селището Цултепек-Текоаке в Централно Мексико. Гробът датира от периода между 1200 и 1521 г.

Един от откритите в гроба артефакти сочи култ към бога на пулке и пиянството, съобщават Archealogy.org и Националният институт по археология на Мексико.

Скелетът на индианеца бил открит в каменна цистерна на дълбочина повече от шест метра. Останките принадлежали на мъж на 25-28 години с ръст 160 сантиметра. Причините за смъртта ще бъдат изяснявани след детайлно изучаване. Учените смятат, че останките може да са принадлежали на жрец или владетел на индианците аколуа.

Изследователите били озадачени от това, че откритият гроб се намирал на 100 метра от церемониалното място в жилищната част на селището, където индианците погребвали своите големци.

© Melitón Tapia, INAH

© Melitón Tapia, INAH

Неочаквано се оказало и това, че толкова виден представител на племето е погребан в цистерна за вода. Според ръководителя на проекта Цултепек-Текоаке по-рано в селището са открити 13 цистерни, но за първи път в подобна цистерна са открити останките на такова важно лице.

Заедно с човешките останки в цистерната е открит трон, направен от вулканичен камък, използван за строителство и украса на домовете в Мексико в доколумбовия и колониалния период, и дялан каменен цилиндър с образа на ацтекския бог Ометочтли (Ometochtli), почитан като божество на пулке и пиянството, представляван от заек.

Селището Цултепек-Текоаке е било едно от местата, където индианците са произвеждали пулке – алкохолна напитка, приготвяна от ферментирал сок от агаве. В цистерната били открити и съдове за пулке и останки от поне три деца. Археолозите допускат, че едното от децата може да е било жертва на канибализъм.

По-рано в Цултепек-Текоаке са били открити останките на керван от 550 души – испанци, индианци и африканци, които жителите на селището са принесли в жертва на боговете.

Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори