Откриха следи от тъмна материя в магнитосферата на Земята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Британски астрофизици заявиха за откриването на свидетелства за производството в ядрото на Слънцето на аксиони – кандидати за частици тъмна материя.

Резултатите от изследването ще бъдат публикувани на 20 октомври 2014 година в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

С помощта на космическия телескоп XMM-Newton учените са открили потоци меко рентгеново лъчение в магнитното поле на Земята.

Източници на това лъчение според учените може да са слънчевите аксиони, които в магнитосферата на нашата планета се преобразуват във фотони. По такъв начин астрофизиците са наблюдавали предсказания обратен ефект на Примаков.

Теоретично предсказваната област на пространството с параметри на канал на разпад на аксионите на фотони намира потвърждение в наблюденията на учените, макар да е още рано да се говори за достоверност на откритието.

Необичайното е, че за написването на статията за свидетелства на реакции на аксионите са използвани материали на починалия през март тази година проф. Джордж Фрейзър, бивш директор на Центъра за космически изследвания на Лестърския университет.

Аксионът е хипотетична неутрална псевдоскаларна елементарна частица, постулирана за съхранение на СР-инвариантността в квантовата хромодинамика през 1977 година от Роберто Печеи и Хелън Куин. Аксионът трябва да представлява псевдо Голдстоун бозон, възникващ в резултат на спонтанното нарушение на симетрията на Печеи–Куин.

Названието на частицата е дадено от Франк Вилчек по търговската марка на перилен прах, тъй като аксионът трябва да „изчисти“ квантовата хромодинамика от проблемите на силното СР-нарушение, а също заради връзката с аксиалния ток.

Както се смята, частицата трябва да се разпада на двойка фотони. Предсказваната от теорията маса на аксиона е изключително малка, а самият той почти не взаимодейства с барионната материя.

Последното обстоятелство позволява той да се смята за един от кандидатите за частица на тъмната материя. В редица лаборатории се провеждат наблюдения по търсенето на такива частици, но засега нито една от тях не е открила тази съставка.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори